Kategorier
Lest

Record Collector #522, September 2021

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Lang artikkel og intervju med Peter Hammill, som er aktuell med nye samarbeidsprosjekter med både The Amorphous Androgynous og Isildurs Bane, i tillegg til at den svære og lekre CD-boksen The Charisma Years 1970-1978 har kommet, som oppsummerer Van der Graaf Generator i disse årene. Den boksen får fortjente 5 stjerner lenger bak i bladet: «The seven studio records and one live album the group made for Charisma between 1970 and 1978 are the yardstick for art meeting prog meeting jazz … This is a body of work to this writer’s ears as important as that ot David Bowie, Kraftwerk and Chic.» Om H To He Who Am The Only One (1970): The album that set the template for what was to come: dark, dense, bleak, ominous, this is Exhibit A in the case against anyone who thinks prog is ‘whimsical’. Denne 17xCD+3xBlu-ray boksen inneholder også en flott bok i LP-format/størrelse, men dessverre ser det ut til at Universal har kraftig undervurdert etterspørselen, for boksen ble utsolgt omtrent på dagen, og jeg tror ikke en eneste norsk leverandør fikk inn noen eksemplarer. Forhåpentligvis kommer det et nytt opplag, hvis ikke blir det ikke lett å snappe opp denne til en rimelig pris. (Boksen får 5 stjerner i Shindig! #120: «Does its job immaculately.»)
  • Artikkel om Alligator Records, blues-labelen fra Chicago som feirer 50 år i disse dager. Minst halvparten av bluesplatene som kom tidlig inn i min samling stammer herfra, med artister som Hound Dog Taylor, Son Seals, Johnny Winter, og ikke minst den flotte Living Chicago Blues serien, som over 6 LP-er presenterte 18 aktuelle artister/band fra slutten av 70-tallet. I forbindelse med jubileet er det gitt ut en 3xCD som samler mye bra blues: Alligator Records – 50 Years Of Genuine Houserockin’ Music. Kommer også i 2xLP format, men her har CD-formatet veldig mye mer musikk å by på.
  • Lang artikkel om George Harrison i forbindelse med deluxe-utgivelsen av hans album All Things Must Pass , opprinnelig gitt ut som en 3xLP boks i 1970. Deluxe-utgivelsen får også 5 stjerner lenger bak i bladet, kommer i mange ulike varianter og størrelser med diverse bonusmateriale. Det er også laget en ny miks av albumet, for de som er interessert i slikt. Til tross for de mange variantene må man ut med ganske mye for å få med det mest interessante bonusmaterialet. Boka/heftet som følger med f.eks. 5xCD+1Blu-ray varianten er ikke spesielt imponerende, så en noe kostbar fornøyelse.
  • Den tidligere nevnte 9xCD boksen The Decca/Deram Years var en fin oppsummering av Caravan i perioden 1970-1975, med et nøkternt utvalg av bonusmateriale. Det virker litt ulogisk da at det kort tid etter kommer en 35xCD boks som har mye av det samme materialet (men ikke alt) pluss et lass av konsertopptak, også fra senere år. For oss som kjøpte The Decca/Deram Years virker det unødvendig å kjøpe mye av det samme på nytt, men de som ikke kjøpte den finner f.eks. ikke Live At The BBC 1970-1975 i den nye massive Who Do We Think We Are? boksen. Jeg holder et kort på at det er mest fornuftig å gå for The Decca/Deram Years hvis du ikke er veldig interessert i å ha god dekning av konsertopptak. Klassikeren In The Land Of Grey And Pink fra 1971 bør uansett finnes i platesamlingen hvis du er middels prog-jazz-rock interessert.
  • Beach Boys utgivelsen Feel Flows: The Sunflower & Surfs Up Sessions 1969-1971 får fire stjerner her, og tilbyr mye bonusmateriale fra innspillingene rundt de to albumene fra 1970 og 1971. Alt etter hvor interessert man er, så kommer denne også i ulike varianter. 2xCD utgaven er nok den som gir mest for pengene, men 5xCD boksen inneholder mye mer tidligere uutgitt materiale, outtakes og mikser. Det finnes også en 4xLP boks som da ikke dekker så veldig mye av dette innholdet, men her rapporteres det om varierende kvalitetskontroll i forhold til pressingene. (Utgivelsen får 5 stjerner i Shindig! #118: «If anyone tries to tell you that the Beach Boys were a spent force in the early ’70s, sit them in front of this box for the day. Essential.»)
  • 5 stjerner til The Sparks Brothers, ny dokumentar om Sparks, sprø-popmusikk brødre-duoen fra Los Angeles: «Besides roping in surely every famous fan available as contributors, [Edgar] Wright marshals treasure troves of archive matter to illuminate Spark’s originals before rocketing forward on an album-by-album trajectory … if you want a portrait that bristles with playfulness, passion and popsavvy, it’s all here.»