Kategorier
Norske nyutgivelser

Zaks: Take Special Care LP ltd 500

Zaks: Take Special Care

Som tidligere nevnt er sveitsiske Feathered Apple Records ute med interessant utgivelse for oss her i nord, LP-en Take Special Care samler alt materiale spilt inn av Vardø-bandet Zaks på midten av 60-tallet. Albumet har fått tittel etter den eneste utgivelsen fra dette bandet, singelen «Take Special Care» / «Too Young». Disse to låtene ble spilt inn under profesjonelle forhold ved Roger Arnhoff sitt studio i Oslo i september 1967, mens det øvrige innholdet på albumet stammer fra bandet sine egne innspillinger gjort i et kapell og en gymsal i Vardø i desember 1966, med en mikrofon som etter sigende lå på gulvet under innspillingene. Disse opptakene var lenge antatt forsvunnet, men dukket opp igjen i form av en kassettkopi, som ble kilden til den private CD-utgivelsen Lost Tapes 1966, utgitt i 300 signerte eksemplarer fra bandet selv, i 2009. Senere ble også den originale tapen funnet, og den har Feathered Apple hatt tilgang til, og Eroc (Grobschnitt) ved Eroc’s Mastering Ranch fikk oppgaven med å trylle fram den best mulige lydkvaliteten.

Nå er ikke 60-talls beat noe jeg verken lytter så mye på eller har spesielt god oversikt over, heller ikke den delen av den norske rockhistorien, men Zaks er nok et godt eksempel på hvor dyktige også norske band ute i distriktene var til å la seg inspirere av musikalske impulser fra England på den tiden, med The Kinks og The Beatles som to åpenbare inspirasjonskilder. Låtene fra singleutgivelsen er plassert først på side A på LP-en, men så hopper vi ett år tilbake i tiden, til demo-opptakene fra 1966. Først et par ord om lyden, for resultatet har blitt svært så bra, utgangspunktet tatt i betraktning. Deler her høres overraskende spenstig ut, litt småruskete men med fin dynamikk, alle instrumenter og sang/koring kommer godt fram. Siden dette er spilt rett inn live er det ingen tvil om at Zaks var et samspilt band. Låtskriving og arrangementer står nok heller ikke noe tilbake for andre norske band fra den tiden som har skrevet seg inn i historien med fetere skrift.

For dette er altså et album med bare selvskrevne låter. Det er ikke bare den rå lyden som gir enkelte av dem et lite garasjerock-preg. «All The Time» er en variasjon over Kinks sin «All Day and All of the Night», noe tittelen kanskje også hinter om. Artig, og et av høydepunktene på albumet. En annen flott låt er «I Love Her», som neppe har så mye å gjøre med Beatles sin «And I Love Her», men er i all sin enkelhet en vakker mollstemt ballade. Her slår den litt rustne lyden sprekker og den enkle orgelsoloen får nok en utiltenkt skeiv svai, men på en måte er dette med på å skape en skjør stemning som står seg bra til låten. Den kunne nok blitt en sterk singlekandidat, sammen med flere andre låter her. Alt i alt kan jeg ikke forstå annet enn at denne utgivelsen vil være en skikkelig hyggestund for de som liker 60-talls rock før psykedelia gjorde sitt inntog.

Omslaget bør også nevnes, med stilig simulert slitt flipback og fin retro design, her er ikke noe overlatt til tilfeldighetene. Selve vinylpressingen er gjort ved Pallas (Tyskland) så dette er en kvalitetsutgivelse også teknisk sett. Med følger også en stor plakat hvor Tage Weie forteller historien om bandet på baksiden, og han har gått grundig til verks. Illustrert med bilder blir dette rock-historiefortelling på sitt beste og et skoleeksempel på hvordan det skal gjøres. Hadde tilfeldigheter og omstendigheter vært annerledes kunne singleutgivelsen vært startskuddet til en lengre musikalsk karriere for bandet, men når Nor-Disc valgte å ikke promotere utgivelsen, gled bandet i stedet inn i historien temmelig ubemerket. Singelen ble presset i bare 300 eksemplarer og er selvfølgelig et stort samleobjekt i dag, og interessen blir nok ikke mindre etter denne albumutgivelsen. Nå har imidlertid Feathered Apple planer om å gi den ut på nytt som vinylsingle, da selvfølgelig med utgangspunkt i den originale mastertapen for best mulig lyd. LP-en Take Special Care er ankommet en del norske forhandlere allerede, blant annet Backbeat i Tromsø og Big Dipper i Oslo, men kan også bestilles fra Zaks-medlem Finn Pedersen, og da kan du også be om å få eksemplaret signert.

Zaks: Take Special Care

Zaks: Take Special Care

Zaks: Take Special Care