Kategorier
Lesestoff

Gleder meg til år 2000 bok+7" ltd 300

Gleder meg til år 2000

Robert Dyrnes, Kjell Arne Sandvik og Tore Stemland står bak dette rykende ferske oppslagsverket som ikke bare inneholder diskografier av et imponerende omfang, men også et vell av biografisk informasjon om inkluderte band og artister. Oppslagsverket tilfredsstiller alle forventninger man måtte ha, enten man er fan av sjangeren, platesamler eller bare generelt interessert i norsk rockhistorie. Avgrensing av innholdet er selvfølgelig en utfordring når man skal gjennomføre et slikt prosjekt, og her har de gjort fornuftige valg både i forhold til sjangeren (pop-punk og punk som grenser til metal er for eksempel inkludert) og utgivelser (bare fysiske utgivelser er tatt med, strømming og heldigitale utgivelser er utelatt). At utgivelser i ørsmå opplag er inkludert synes jeg også er bra, selv om enkelte av disse knapt har vært i noen form for allmenn distribusjon er det fint at de er dokumentert her. Som forfatterne selv sier i forordet så vil alle disse avgrensingene og utvalget som er gjort kunne diskuteres, det har de også selv brukt mye tid på. De inviterer til innspill, noe som sikkert kommer, for det sitter nok mange der ute som både vil mene noe om dette, og ikke minst har informasjon som kanskje burde vært med.

Hovedbolken av boken lister band og artister alfabetisk og er vel på rundt 180 sider (sidene er ikke nummererte). I tillegg er det et eget kapittel som lister utgivelser med utenlandske band hvor nordmenn har vært medlemmer, samt noe de har kalt «kuriositetsavdelingen», hvor artister, utgivelser og låter som har «falt utenfor rammene, men bør nevnes» er listet. Et artig kapittel som gjerne kan leses fra A til Å som god underholdning, hvor vi finner innførsler i et bredt spekter, fra Darkthrone og Equinox til Gluntan og Leif Juster! Denne siste seksjonene av boken vil sikkert kunne utvides etter innspill fra lesere, noe som selvfølgelig også gjelder den generelle delen.

Oppslagsverket er så imponerende at eventuelle kritiske bemerkninger blir få og mindre viktige. Hvis vi ser bort fra diskusjonen rundt utvalget som nødvendigvis vil komme, og det åpenbare at man kunne ønsker seg bilder av omslag og kanskje en indeks over navn (noe som sikkert hadde medført mye mer jobb og en langt dyrere publikasjon) kan jeg likevel nevne et par småting. Jeg skulle gjerne sett en egen liste over samleutgivelser. Disse nevnes nå bare under hver enkelt artist sin diskografi. Det gjør det vanskelig å få en oversikt over disse utgivelsene, noe som sikkert hadde vært nyttig for enkelte. Og skal jeg være svært pirkete så kunne litt mer variert fontbruk kanskje gjort diskografiene litt enklere å lese, men dette blir som nevnt flisespikkeri, generelt sett er det bare å bøye seg i støvet for jobben som er gjort her. Fantastisk!

Det er selvfølgelig litt risikabelt å kjøpe førsteutgaven av et slikt oppslagsverk, da det ikke er utenkelig at en oppdatert og utvidet utgave kommer senere. Derfor er det et smart trekk å inkludere en unik vinylutgivelse i dette førsteopplaget som er begrenset til 300 eksemplarer. Bakerst i boka finner vi en live-EP med Norgez Bank, fem låter tatt opp i Tromsøhallen 16. mai 1981. Lydkvaliteten er brukbar, stemningen på topp. Dette førsteopplaget varer garantert ikke lenge, løp og kjøp fra Backbeat.

Gleder meg til år 2000

Gleder meg til år 2000