Kategorier
Lest

Record Collector #511, November 2020

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Luke Haines slår et slag for The Fall i sin faste spalte, og framholder at album fra dem som i sin tid ble ignorert og fikk til dels dårlige kritikker, i dag framstår som ganske unike utgivelser som er verdt å besøke på nytt. Det gjelder f. eks. flere av deres 90-talls utgivelser, og enkelte fra det siste tiåret. Selv har jeg i lengre tid hatt et slags kompletterings-prosjekt på gang med The Fall, og må se nærmere på om jeg kan ha utelatt noe her som burde være med på min wantliste. Haines trekker også fram to Mark E. Smith soloalbum som er verdt å sjekke ut: The Post Nearly Man (1998) og Pander! Panda! Panzer! (2002). Han anbefaler spesielt det første av disse, som også ble gitt ut på nytt på vinyl i fjor. Når det gjelder The Fall sin katalog av utgivelser så er den svært omfattende, og ganske mange av vinylutgivelsene har blitt vanskelig å få tak i etter hvert.
  • Thin Lizzy var et bra band. Svært få andre band kan vise til en så konsistent rekke av studioalbum, som bare dalte litt i kvalitet helt mot slutten. Så da Universal i fjor gav ut en samleboks med 6 CD-er (pluss en DVD) med hele 74 tidligere uutgitte spor, var det duket for fest hos fansen. Førsteopplaget av Rock Legends ble da også revet bort nærmest før det ble tilgjengelig. Universal presset derfor opp et nytt opplag i år, og nå lar den seg skaffe igjen til en overkommelig pris, enn så lenge. Får 4 stjerner her, jeg oppgraderer det til 5, for det meste her er hentet fra taper/master-taper og er stort sett av høy teknisk kvalitet.
  • Soloalbumet Wildflowers (1994) fra Tom Petty var først tenkt utgitt som et dobbel-album, men plateselskapet synes det ble for mye. Først nå, med utgivelsen Wildflowers & All The Rest får vi albumet i sin helhet slik Petty opprinnelig så det for seg. Flere formater med ulikt omfang av bonusmateriale er tilgjengelig, men kanskje er 3xLP utgaven den mest attraktive varianten for den gjengse fan med vinylspiller.
  • Det pøses virkelig på med sterkt utvidede deluxe-utgaver av tidligere utgitte album for tiden, men ikke alle inneholder så mye veldig interessant bonusmateriale, selv om boks-utgivelsene i seg selv er gilde saker. To eksempler på dette kan være Motörhead: Ace Of Spades (7xLP+10″+7″+DVD) og Black Sabbath: Paranoid (4xCD eller 5xLP). For begge disse består bonusmaterialet stort sett av konsertopptak, men for Sabbath sin del får vi også albumet i en opprinnelig kvadrofonisk miks som da er mikset ned til stereo for anledningen. «Everything just confirms the diamantine brilliance of the original stereo mix» sier anmelderen om det. En del trykt materiale følger også med disse deluxe-utgivelsene, så at noen vil sette pris på dem (og betale en høy pris for dem også), tviler jeg ikke på. Selv klarer jeg meg godt med tidlige pressinger av disse klassikerne, og det er nok disse albumene i seg selv som gjør at de henter inn henholdsvis 4 og 5 stjerner her.
  • 4 stjerner til Ulver sitt nye album Flowers Of Evil: «A refined, almost aristocratic work and Ulver’s finest since 2007’s mid-career peak, Shadows Of The Sun. Det siste er jeg enig i, det er mitt klare favorittalbum fra dem, lavmælt og helstøpt. Ulver er utvilsomt et spennende band på mange måter, og jeg kan sette pris på den emosjonelle monotonien en del av de nyere albumene formidler, men musikalsk synes jeg det kan bli litt kjedelig rett og slett. Mange vil nok være uenige i det, men når skribenten her trekker fram Talk Talk og Japan som referansepunkter blir det litt i overkant.
  • Et par sider lenger bak i bladet får boka om ulvene, Wolves Evolve; The Ulver Story, 3 stjerner: «As this ornate and lavishly illustrated tome attests, the Norwegian collective’s entire shapeshifting history – from early black metal romanticism to current dark-hued pop purveyances – is charaterised by serpentine chicanery and pronounced myth-making.» Boka inneholder visstnok også et vell av anekdoter fra de tidligere årene, så jeg er nok mer interessert i denne boka enn det siste albumet.
  • 5 stjerner til boka Side By Side fra Robert Wyatt og kona Alfie Benge. Den samler tekstene fra albumene til Wyatt, med notater og fotnoter fra begge to i tillegg: «Benge’s illustrations are dotted throughout, the perfect visual compliment to this fantastic body of work.» For de som har en del av Wyatt sine album i platehylla vil dette være en perfekt ledsager til neste lytterunde.
  • Filmen Idiot Prayer: Nick Cave Alone At Alexandra Palace får 5 stjerner. Dette var kanskje en av de sterkeste korona-konsertopplevelsene vi fikk fra fjoråret, Cave alene med flygel, uten publikum. (En god norsk toppkandidat var Backstreet Girls direkte fra Norsk Lydstudio, ligger fremdeles på YouTube som Streaming For Vengeance .) Konserten med Cave ble strømmet direkte, tror ikke den er gitt ut på DVD/Blu-ray foreløpig, men dette ble så bra at filmen har blitt satt opp på kinoer i ettertid, og musikken er nå utgitt på fysiske format som vinyl og CD.