Kategorier
Lest

Shindig! #78

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Ensides presentasjon av Triptides fra L.A. som er ute med sitt nye album Visitors, det sjette i rekken, og det første tatt opp på spolebånd, i motsetning til de foregående som ble til på kassettbånd. Så sannsynligvis deres beste produksjonsmessig, og kanskje også deres beste album så langt? Jeg vet ikke, Visitors beskrives som «bedroom psych-pop» av AllMusic, og det er koselig musikk dette, uten skarpe kanter, melodisk, fine harmonier, passe variert, ikke direkte kjedelig, men i overkant døsig.
 • Litt i samme gata er debutalbumet til Major Murphy. Ikke like psych-retro som Triptides, men No. 1 inneholder også stort sett lav-energi melodiøs pop. Gjennomgående småkoselig stemning, med låter som flytter lett inn i øret, men kanskje like lett ut igjen.
 • Langt intervju med Pete Brown, sanger, trompetist og tekstforfatter (for Cream blant annet) med lang fartstid i britisk jazz, folk, prog, blues med mere. Var så heldig å få hans solo debutalbum A Meal You Can Shake Hands With in the Dark fra 1969 inn i samlinga for noen år siden (takk Pål!), og siden den gang har flere av hans tidlige album stått på wantlista. En dokumentar om Brown med tittel White Rooms and Imaginary Westerns har vært underveis en stund nå, her sier Brown at den forhåpentligvis vil være klar i løpet av året. Vi gleder oss!
 • Lang og fin artikkel om britisk americana, i betydningen britiske vestkyst/countryrock-inspirerte band og artister fra 70-tallet. Jeg lister like gjerne alle som er tatt med her: Brinsley Schwarz, Bronco, Chilli Willi & The Red Hot Peppers, Cochise, Formerly Fat Harry, Global Village Trucking Company, Ernie Graham, The Grease Band, Gypsy, Heads Hands & Feet, Help Yourself, Home, Hookfoot, Man, Ian Matthews, Mighty Baby, Quiver, Andy Roberts og Starry Eyed And Laughing. For de fleste en del kjente navn og sikkert noen mindre kjente, men mye bra musikk å finne her, verdt å dykke litt ned i.
 • Lang artikkel om Robyn Hitchcock også, og en enda lengre en om David Bowie med fokus på 1968.
 • Righteously Recharged er tittelen på en 4xLP boks samler med Thee Hypnotics, britisk band som var inspirert av blant andre The Stooges, MC5, Blue Cheer, Cream og Hendrix. Et såpass amerikansk fokus at det ikke var så overraskende at debutalbumet ble sluppet på Sub Pop. Live’r Than God! består av en live-side og en side med diverse singler, og er en frisk debut med jam/swagger/fuzz/blues/garasje-rock. Anmelderen her innrømmer at han ikke likte dem i sin tid, han oppfattet dem den gang som et fattigmanns Mudhoney, men oppgraderer den oppfatningen kraftig her. Kanskje litt i overkant, for her er det vel debutalbumet som har stått seg definitivt best. Og når det gjelder grunge-pionerene Mudhoney så er det vel også de tidligste sakene som er best. Every Good Boy Deserves Fudge fra 1991 og Superfuzz Bigmuff, debut-EP-en fra 1988, noteres i blokka, og da i 2xCD utgaven som plusser på med singler og konsertopptak. Og når man først sjekker ut tidlig grunge, er det også fornuftig å gå enda et skritt videre (eller tilbake) og sjekke ut Green River.
 • De to første albumene til Alice Cooper, Pretties For You (1969) og Easy Action (1970), ble gitt ut på Zappa sin Straight label og kan være verdt å sjekke ut selv om man ikke er så begeistret for retningen Cooper/bandet tok etter at de signerte med Warner i 1971. Kanskje ikke så essensielle album innen psykedelia-sjangeren, men Easy Action får likevel gavmilde 5 stjerner her.
 • Den tidligere nevnte 50th Anniversay Edition 4xCD/DVD/LP utgaven av Love sitt klassiske album Forever Changes fikk svært lovende forhåndsomtale i Shindig!, og at det blir 5 stjerner for den her var ikke noen stor overraskelse.
 • LP-utgivelsen av Sly & The Family Stone: Don Kirshner’s Rock Concert October 9th 1973 får 4 stjerner, opptaket er ikke helt i toppen med hensyn til lydkvalitet, men helt OK. Utgitt på den kypriotiske Rox Vox labelen, som spesialiserer seg på denne type utgivelser av tidligere radiosendte konserter. Utgivelser som gjerne oppfattes som bootlegs (forbudt solgt på Discogs), til tross for at i hvert fall en del av dem er lovlig utgitt i henhold til europeisk lovverk.
 • Omtalen av Alfa 9 sitt album My Sweet Movida får 4 stjerner og flommer over at trigger-ord og referanser som gjør at dette må sjekkes ut: «A joyously executed collection of lush harmonies and West Coast jangle … rich take on The Byrds’ sun-kissed pop … Coral-esque folk-rock bounce and reverb-drenched guitars … paisley underground strum … hazy groove to Neil Young-like guitar solos … a cross between The Verve and Buffalo Springfield. Høres ut til å være et solid tredjealbum.
 • Fine harmonier og flerstemt sang er det mye av i den streitere powerpopen til svenske In Deed og deres album Everest også. Treffer ikke meg like mye som Alfa 9, men får 5 stjerner her og mye skryt: «A true gem from start to finish.»
 • 5 stjerner til The Damned sitt første album på 10 år, Evil Spirits. Selv om den femte stjerna og vel så det kanskje kan tilskrives en kjekt-å-ha-dem-tilbake faktor, så høres dette brukbart sprekt ut.
 • Svenske Us And Them får 4 stjerner for sin nye single From The Corner Of My Eye / The Iron Maiden, gitt ut på den eminente Mega Dodo labelen. A-sida er en smakebit fra det kommende albumet On Shipless Oceans som slippes 15. juni på samme label. «This is psychedelic-gothic baroque-folk for late winter days.» Såpass vakkert dette at det går bra på sommerlige kvelder også.