Kategorier
Norske utgivelser

Lars Kolberg: Sort Blod LP ltd 250

Lars Kolberg: Sort Blod Sort Blod er så vidt jeg kan finne ut album nummer to fra Lars Kolberg, en country singer/songwriter fra Oslo med føttene godt plantet i asfalten. Jeg tror ikke Sanger Er Som Folk som kom i 2016 ble utgitt på vinylformatet, men Sort Blod finner du i vinylhyllene sammen med singelen fra i fjor, «Stille fra balkongen» / «Fengsel». Ut fra titlene her skjønner vi at de norske tekstene her ikke bare er et vedheng til musikken. Kolberg serverer et fint knippe små og jordnære historier med innsikt til levd liv og utsikt til veier videre. Enkelte ganger reflekterende, men aldri sentimentale, til tross for at de typiske country-steelgitarene for min del alltid trekker litt i den sistnevnte retningen. Tekstene plasserer seg et sted mellom lett romantiserende og typiske country-heartbreak temaer og det vi kan kalle mer outlaw country inspirerte.

Outlaw country begrepet har Kolstad selv et bevisst forhold til, og her legger han vekt på at dette innebærer en holdning knyttet til viljen til å gå sine egne veier, uavhengig av musikkindustrien sine føringer. I «Klær med broderi» kommer det også fram at det det er et element av kredibilitet knyttet til begrepet: «Du blir ikke country av et telecaster-lick. Du blir ikke honky-tonk av bar-besøk hvis du går hjem kvart på 9. Du blir ikke outlaw av å følge boka dag og natt. Du må i hvert fall ha din egen ting å si … Du blir ikke outlaw av en hatt fra Tennessee. Det blir ikke honky-tonk av klær med broderi.»

Sort Blod er spilt inn i Los Angeles over et par uker, og det er lite å utsette på de amerikanske musikerene sine bidrag her, de stiller alle med solid kompetanse fra ganske så etablerte country-sammenhenger. Musikalsk sett tilbyr Sort Blod et variert spekter av countrymusikken: Rolige ballader, småfunky låter, countryblues, laidback swing/shuffle, et par låter som nærmer seg visesjangeren, og han drar også en kjappere Øystein Sunde snakke-country med «Stort sett har hun faktisk ganske rett». «Hvis jeg var bonde» er en stilig Shadows-«Apache»-aktig instrumental som minner meg mye om Steinar Karlsen sine stemningsfulle gitaralbum. Eller er det en fin balanse mellom myke steelgitarer og twangy elgitarer her, men rockefoten er ikke like tung som hos for eksempel Hellbillies, uttrykket her er litt lettere og luftigere. Sort Blod er et variert og solid album fra en artist som norske countryfans bør sjekke ut.

Vinylutgaven av Sort Blod er gjort med omtanke og er tydeligvis inspirert av LP-utgivelser fra 60-tallet som det låner en del tidstypisk layout fra, med blant annet låttitler og «stereo»-logo på forsiden, og stereo/mono avspillingsinfo på baksiden. Ganske så stilrent gjennomført, også ned til lablene. En vinylutgivelse fra en som selv har en del vinyl hjemme, det føler jeg meg ganske sikker på. Innleggsark med trykte tekster følger også med. Sort Blod er limitert til 250 eksemplarer og kan bestilles fra Lars Kolberg selv, eller Big Dipper. Den nevnte singelen «Stille fra balkongen» / «Fengsel» er også tilgjengelig begge steder.

Lars Kolberg: Sort Blod

Lars Kolberg: Sort Blod