Kategorier
Lest

Record Collector #478, April 2018

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Helsides reklame for nok en King Crimson konsertutgivelse, Live In Vienna, 3xCD. Jeg har ikke fulgt helt med på alt som har kommet av livestoff fra KC de siste 20 årene, er nok på tide å skaffe seg et lite overblikk. KC er jo ikke tilstede på strømmetjenestene, de har i stedet satset på digitale utgivelser, både fysisk og nettsalg av filer. En forretningsstrategi som ser ut til å fungere bra, men det betyr jo at de som bare tyr til vinylformatet eller strømmetjenestene har gått glipp av en del super progrock.
 • 3xCD utgaven av 1975-albumet The Best Years Of Our Lives fra Steve Harley & Cockney Rebel er ute nå, med mye supert snadder bonusmateriale, blant annet en konsert fra samme år. Dette er en repress, en tilsvarende utgivelse kom i 2014, da også med en DVD. Anbefales uansett sterkt, dette er knall materiale og like knall framføring fra en artist/et band flere bør kjenne til. Konsertopptakene er oppsiktsvekkende bra. Enda bedre er Cavaliers: An Anthology 1973-1974, en 4xCD utgivelse som samler albumene The Human Menagerie og The Psychomodo sammen med singler, outtakes og noen konsertopptak. Denne kom opprinnelig i 2012, men er også nå presset på nytt. Løp og kjøp!
 • Personality Crisis: Live Recordings & Studio Demos (1972-1975) er tittelen på en 5xCD samler med New York Dolls som ser svært lovende ut. Rett inn på ønskelista.
 • En helsides annonse for albumet Fingers Pointing At The Moon fra et UK band kalt dBL (eller det noe vanskeligere å huske Dworniak Bone Lapsa, som er etternavnene til de tre sentrale medlemmene går jeg ut fra) fanget min interesse med hyllestsitater fra både Roger Waters og Robert Wyatt. Sistnevnte bidrar også med trompetspilling på dette albumet, som er progrock-pop av det melodiske og lett fordøyelige slaget. Vanskelig å ikke trekke fram Pink Floyd, Dark Side og Gilmour-vokal som referansepunkt, uten at de har brukt blåpapir. Albumet kom i 2014, men ikke så merkelig at noen har funnet det en relansering verdig. Vinylutgaven som kom i 2016 er nå bestilt, sjekk ut de ulike europeiske Amazon-butikkene for rimelige alternativer.
 • En 10-siders artikkel om NME (New Musical Express) sin historie er velkomment stoff for en som har drøye 30 årganger med denne UK publikasjonen på loftet.
 • Nok et eksempel på at Amazon markedsfører det noen vil kalle gråsone konsertutgivelser ganske så aggresivt, en helsides annonse for Rolling Stones utgivelser som Nervous Breakdown; The Legendary Broadcasts og The Rolling Stones British Broadcasting Collection plassert midt inne i en super 12-siders artikkel om Stones sine mange offisielle liveutgivelser. Som tidligere nevnt så har Record Collector klargjort at disse utgivelsene er legale, og når de sammen med Amazon fortsetter å markedsføre disse utgivelsene på denne måten tyder vel på at det stemmer.
 • Music IS er tittelen på det nye albumet fra Bill Frisell. Får 4 stjerner her, er et rent soloalbum med bare gitar, mye lekkert, men jeg kommer nok til å prioritere anskaffelse av noen av hans andre album med rytmeseksjon. Veldig behagelig å høre på er det dog, med stemninger minner meg om enkelte roligere sekvenser på Daniel Lanois sine album, kanskje på grunn av den til tider løsslupne bruken av romklang.
 • Deluxeutgaven av Marillion sitt album Brave fra 1994 er verdt en titt. Kommer både som 4xCD+Blu-ray og 5xLP bokser. Hvis du ikke er ute etter flerkanalsmikser så inneholder sistnevnte det viktigste, ny Steven Wilson remiks av albumet pluss et konsertopptak fra 1994 fordelt over 3 av LP-ene.
 • 4 stjerner til My House Is Made Of Angel Hair, nytt album fra Sendelica, ute på vinyl fra italienske VE Recordings, labelen som har sprunget ut fra heavypsych-zina med det betimelige navnet Vincebus Eruptum. Limiterte opplag selvfølgelig, 250 blå og 250 på rød vinyl. Jeg sluker det aller meste fra denne walisiske psych-gjengen rått, så også denne. Sendelica erstatter ikke hullrommet som Ozric Tentacles er i ferd med å etterlate seg, men de gjør en god jobb med å bøte på savnet.
 • 4 av albumene til Julian Cope er gitt ut på nytt på vinyl, blant dem Jehovakill fra 1992 som står på min ønskeliste, men som vanlig så får man ikke så mye informasjon om mastring, pressing, osv. ut av omtalene i Record Collector (selv om de har begynt å skrive «The Home Of Vinyl» på ryggen). Men med tanke på at originalene begynner å bli dyre, kan denne nyutgivelsen være et bra alternativ. Med forbehold om at pressingen/mastringen er OK.
 • 3xLP utgaven av The Chick Corea & Steve Gadd Band sin nye utgivelse Chinese Butterfly frister, og hadde det vært mer av funken og rytmesprekheten vi får i åpningskuttet Chick’s Chums her, så hadde jeg nok slått til. Men bevares, for fusion/jazzrock fans av det litt glattere slaget (Spyro Gyra f.eks.) har nok albumet mye å by på.
 • Dokumentarfilmen om The Slits, Here To Be Heard, har fått litt lunkne bruker-tilbakemeldinger på Amazon, men med 4 stjerner her føres den opp på se-lista.
 • 5 stjerner til nyutgivelsen av As Time Goes By, boka til Derek Taylor fra 1973, hvor han formidler  inntrykk og opplevelser blant annet fra sitt lange samarbeid med The Beatles. Omtalen her frister nok til at denne havner på ønskelista.
 • På baksiden annonseres det for The Who Live At The Fillmore East, «the legendary 1968 performance» som nå er ute på 2xCD og 3xLP varianter. «Fully restored and remastered» står det, men dette er nok ikke lydmessig et spesielt eminent opptak i utgangspunktet (dårlig trommelyd f.eks.), så vinylutgaven er i hvert fall utelukket for min del. Hadde vært artig å høre, men foreløpig er ikke denne å finne på Tidal …