Kategorier
Lest

Record Collector #471, October 2017

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Amazon UK kjører på med annonser for CD-utgivelser av konsertopptak opprinnelig sendt på radio i USA for noen tiår siden. På grunn av det som kan kalles smutthull i lovgivningen er disse lovlige å gi ut i Europa, men ikke i USA. På Discogs er noen av disse likevel nå havnet på lista over utgivelser man ikke får kjøpe/selge der, så det er friskt gjort av Amazon UK å annonsere disse utgivelsene såpass bredt som de gjør her. Sikkert ikke alle plateselskap eller artister som er så begeistret, men noen av disse utgivelsene samler interessante opptak på CD (og i enkelte tilfeller vinyl) for en ganske så rimelig penge. Eksempelvis The Beatles: Abbey Road And Beyond (6xCD), Frank Zappa: Zoot Alors! (4xCD), Fleetwood Mac: Gold Dust Radio (6xCD).
  • Hvis du gikk glipp av Black Sabbath vinylboksen som kom på tampen av 2012 (The Vinyl Collection), er det en ny boks ute nå, kalt The Ten Year War, som stort sett har det samme innholdet, men på farget vinyl. Det følger med en USB med i boksen her, med digitale filer av høy kvalitet (MQA). Er du ute etter den aller beste lyden er det nok fremdeles tidlige pressinger som gjelder for de tidlige albumene, disse lar seg vanskelig toppe.
  • 4 stjerner til The Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request; 50th Anniversary Edition. Litt skuffende at det ikke finnes noe bonusmateriale i denne 2xLP+2xSACD utgaven, men i stedet er det mono/stereo-mikser på begge formatene. Innpakkingen er det imidlertid lite å si på, hvor de også har reprodusert det berømte 3D-bildet på omslaget.
  • Motorpsycho sitt album The Tower får 4 stjerner. Omtalen avsluttes med: «An incredible band that just get better with each release». Fint skryt, selv om de aller fleste ikke vil være helt enig i akkurat det.
  • 4 stjerner også til Steven Wilson sitt nye album To The Bone. Glatt og lettfordøyelig, men lekkert å lytte på.
  • Nok en 4-er deles ut til Rune Grammofon sin utgivelse Sky Music; A Tribute to Terje Rypdal. Merk at denne kommer i to deler, en 2xLP pluss en Vol. 2 enkelt-LP. Også tilgjengelig samlet i en boks, men bare en plakat som bonusmateriale virker litt tynt. Musikken fra Bill Frisell, Henry Kaiser, Reine Fiske og Jim O’Rourke i tillegg til et pent knippe norske musikere kan selvfølgelig glatt anbefales.
  • 4 stjerner også til boka med den litt snodige tittelen The XTC Bumper Book Of Fun For Boys & Girls Den består av en samling artikler og intervjuer fra XTC-fanzina Limelight, som ble gitt ut fra 1982-92. I tillegg til noe nytt stoff. Den må inn i bokhylla.
  • Sven Erik Kristiansen, alias Maniac fra Mayhem, har samlet 3 utgaver (2 gamle og et nytt) av fanzina Damage Inc under tittelen Ultra Damaged; Damage Inc Zine Anthology 1985-2017. 4 stjerner til den også.
  • Paul Roland har gitt ut mye bra musikk, men også mange bøker. Sist ut i så måte er en oppdatert utgave av hans Marc Bolan biografi, forrige utgave fra 2012 hadde tittelen Cosmic Dancer; The Life & Music Of Marc Bolan, mens denne nye heter Metal Guru, med samme undertittel. Får 4 stjerner her.
  • BBC har for øvrig nylig kommet med en times dokumentar om Bolan, også kalt Cosmic Dancer.