Kategorier
Lest

Record Collector #467, June 2017

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Rolling Stones dokumentaren Olé Olé Olé: A Trip Across Latin America får 4 stjerner her, fullt fortjent. Denne gikk på en TV-kanal her tidligere i år, god underholdning, imponerende å se hvor vitalt dette bandet fremdeles er. Albumet Blue & Lonesome fra litt over et år siden tyder også på det, og på et band som gjør akkurat det de vil, og denne gangen resulterte det i en energifylt samling av blues-coverlåter.
 • Stor artikkel om kult-artisten Gary Wilson. Etter at Beck begynte å namedroppe ham på slutten av 90-tallet føk interessen for Wilson sine originale og obskure LP-utgivelser fra 70-tallet i været, og er fremdeles ettertraktede objekter. Det finnes flere nyutgivelser av albumene, men det musikalske innholdet er kanskje mer for spesielt interesserte. Man bør uansett starte med dokumentaren som ble lagd i 2005, You Think You Really Know Me: The Gary Wilson Story, den er absolutt severdig.
 • 4 stjerner til avant-garde artisten Tony Conrad sitt album Ten Years Alive On The Infinite Plain fra i år, og da gitt ut etter at han gikk bort. Her nevnes også en forholdsvis ny film som kan være verdt å få med seg, Tony Conrad: Completely in the Present, hvor både hans involvering i den tidlige historien til Velvet Underground er med, og hans samarbeid med tyske Faust er dokumentert.
 • Oxbow har jeg hatt et halvt øye til helt siden jeg tilfeldigvis ramlet over debuten Fuckfest fra 1989, men må innrømme at jeg har gått glipp av store deler av den middels store diskografien av utgivelser de står bak. Når de her 5 stjerner for deres nye album Thin Black Duke, er det en påminnelse om at jeg bør oppdatere meg litt bakover samtidig som jeg sjekker ut dette. Beskrivelsen av bandet fra AllMusic burde generere en viss interesse fra andre til å gjøre det samme: «Provocative Bay Area quartet combined the squall of bands like the Birthday Party with elements of free jazz and musique concrète«.
 • Når Part IV fra Part Chimp får 5 stjerner og omtalen avslutter med «Best British rock album of 2017 by at least several hundred kilometres!», bør man låne et øre og undersøke nærmere. Det gjorde jeg, og fant i hvert fall massive vegger av solid sludgefuzz. Litt monotont i lengden, men sikkert storartet for fans av sjangeren.
 • I andre enden av lydskalaen: «If you’re looking for glacial Nordic chills, Arve Henriksen‘s hauntingly beautiful Towards Language will do the trick.» Utvilsomt kvalitetsmusikk, med blant andre gitarist Eivind Aarset på laget. Kjenner igjen stemninger fra tidligere album … kanskje kan Henriksen sin trompet signatursound bli litt … ensformig i uttrykket, om det er lov å si det.
 • «The closest we got to a Clash reunion» er oppsummeringen av omtalen av Joe Strummer & The Mescaleros sitt album Live at Acton Town Hall  (full tittel: Friday 15th November 2002 Acton Town Hall, London). Opprinnelig gitt ut som 2xLP i et begrenset opplag til Record Store Day i 2012, nå nyutgitt. Hoppet over denne den gangen, og det gjør jeg vel fortsatt. Synes ikke lydkvaliteten forsvarer et innkjøp på vinyl av denne.
 • Sendelica har slått seg sammen med Superfjord for splittsingelen Zappa, hvor de covrer henholdsvis «Don’t Eat The Yellow Snow» og «Peaches On Regalia«. Utgitt på Fruits de Mer i tre ulike farger, og var du tidlig ute med bestilling fikk du også med en Zappa-løsbart på kjøpet!
 • 4 stjerner til dokumentaren Northern Disco Lights; The Rise And Rise Of Norwegian Dance Music, som selvfølgelig bør sjekkes ut. Fint at Record Collector finnes, når vi ikke har noen levende musikkpresse her hjemme som kan informere oss om at slike dokumentarer eksisterer. Skal også være ute på DVD, men den finner jeg ikke tilgjengelig noe sted. Er tilgjengelig på enkelte strømmetjenester.
 • Når vi nå har fått The Beatles sin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band i ulike utvidede utgaver, kan boka Sgt. Pepper At Fifty; The Mood, The Look, The Sound, The Legacy Of The Beatles’ Great Masterpiece være en fin kompanjong.
 • 5 stjerner noteres til Jonathan Gould sin bok Otis Redding; An Unfinished Life.
 • Dyr men lekker: Carl Magnus Palm sin bok Abba; The Complete Recording Sessions, opprinnelig gitt ut i 1994, er kommet i ny og utvidet utgave. Skulle man finne på å ville høre gjennom Abba katalogen en gang til så er dette den optimale ledsageren.