Kategorier
Norske utgivelser

Ruphus: 030678 LP ltd 200

Ruphus: 030678 Både svensk og finsk radio var definitivt mer på hugget på 70-tallet når det gjaldt å dokumentere rocken, og jazzen for den del. Vi er nå så heldige at en del av konsertopptakene som finnes begynner å bli gjort tilgjengelig. Sverige Radio tok et stort løft da de gav ut 40xCD boksen Progglådan i 2013, hvor blant andre mange opptak fra programserien Tonkraft var inkludert. I Finland holder Svart Records på med å dokumentere programpostene Pop-Liisa and Jazz-Liisa, begge i form av flotte vinylserier. NRK har gjort tilgjengelig mange interessante TV-programmer fra 70-tallet som inneholder mange kule musikkopptak, men NRK Radio sitter dessverre ikke på noe stort omfang av konsertopptak av norsk jazz og rock fra 70-tallet. I enkelte tilfeller ble til og med historisk interessante bånd spilt over med med nytt innhold, i god gjenbruksånd. Noen norske band og musikere tok imidlertid turen over til Sverige og spilte inn live-i-studio opptak for Tonkraft serien, og blant dem finner vi Ruphus, som nå Panorama Records har gitt ut på vinyl.

Som tittelen antyder er dette opptaket med Ruphus gjort i 1978, og besetningen er da den som stod bak albumene Inner Voice (1977) og Flying Colours (1978): Kjell B. Larsen (gitar), Jan Simonsen (keyboards), Asle Nilsen (bass), Thor Bendiksen (trommer) og Sylvi Lillegaard (vokal). På denne tiden bodde bandet i Tyskland og turnerte mye rundt om i Europa. Denne utgivelsen dokumenterer på utmerket vis at Ruphus var et svært samspilt band, selv om det det nok kan sies om alle deres andre besetninger også. Opptaket her er gjort direkte til to spor, og det er ikke foretatt noen miksing eller korrigeringer i ettertid, likevel er det bortimot perfekte framføringer fra ende til annen her. Selv om det er et usminket og ganske «tørt» opptak vi får høre her, så er lydkvaliteten ellers svært bra.

Selv om jeg og mange andre sette den mer progfokuserte tidlige perioden til Ruphus aller høyest, var det disse to mer jazz-rock-fusion orienterte albumene som var mitt første møte med bandet, og de står fremdeles fram som gode album i den sjangeren. På dette livealbumet finner vi et variert utvalg av låter fra de to albumene. Avslutningsvis henter de fram «Sha Ba Wah» fra Let Your Light Shine (1976). På det albumet var besetningen en litt annen, med Gudny Aspaas på vokal og Haakon Graf på keyboards, men i likhet med alt annet her så ligger også liveutgaven av den ganske tett opp til studioversjonen. Alt her er behersket og kontrollert, men de har også en slepen dynamikk som kommer godt fram på de mer funky låtene. Disse er godt balansert med rolige godbiter som for eksempel instrumentalen «Frysja». Oppsummert så er dette som å gjøre en lytte-tidsreise tilbake til 1978 og få sitte på første rad på en intim Ruphus-konsert, ganske fascinerende.

Utgivelser fra Pan/Panorama kommer vanligvis i to ulike fargevarianter, så også denne. 200 eksemplarer på blå vinyl og 500 på svart. Omslaget er vel ikke av de mest spennende, en del bilder og plakater etc. er gjengitt inne i utbretten, og Kjell Larsen og Asle Nilsen har skrevet kort om omstendighetene rundt bandet og innspillingen på baksiden. For å få plass til alle låtene på en LP har man valgt å redigere bort litt småprat mellom låtene, men dette er inkludert på CD-utgaven som ligger vedlagt her. Man kunne kanskje gjort litt mer ut av selve presentasjonen, men uansett så blir denne utgivelsen en gavepakke til fans av både Ruphus og norsk jazzrock generelt. Kan bestilles fra Big Dipper, The Garden eller direkte fra Panorama.

Som nevnt så finnes det flere norske godbiter i de svenske Tonkraft arkivene, og om kort tid kommer Panorama med neste band ut. 22. januar bør man sette kryss i kalenderen, for da slippes en live-LP med ingen ringere enn Prudence, med et Tonkraft-opptak fra 1973! Tipper det er mange som gleder seg til det. La oss håpe at det ikke stopper med det. Jeg vil gjerne høre alt her, men i tillegg til at noen ønsker å gi ut materialet, så må artistene selv gi sitt samtykke, og akkurat det vil vel være det som avgjør om flere av disse opptakene ser dagens lys. Her er en bortimot komplett liste over de øvrige norske artistene som var over og gjorde opptak hos Tonkraft.

  • Popoul Vuh (1974)
  • Bazar (1974)
  • Satans Horn (1974)
  • Terje Rypdal (1975)
  • Jonas Fjeld Band (1976)
  • Moose Loose (1977)
  • Arild Andersens Kvartett (1977)
  • Terje Rypdal Band (1978)
  • Veslefrikk (1978)
  • The Cut (1981)

Ruphus: 030678

Ruphus: 030678