Kategorier
Utenlandske nyutgivelser

Black Sabbath: The Vinyl Collection 1970-1978 9xLP boks

Black Sabbath - The Vinyl Collection 1970-1978

Rett før jul kom denne nesten definitive vinylboksen som samler de 9 første albumene til Black Sabbath: Black Sabbath (1970), Paranoid (1970), Master of Reality (1971), Black Sabbath Vol. 4 (1972), Sabbath Bloody Sabbath (1973), Sabotage (1975), Technical Ecstasy (1976), Never Say Die! (1978) og Live at Last (1980). Jeg skulle gjerne byttet ut de tre siste med Heaven and Hell (1980) og Mob Rules (1981), to svært gode album, men har var Ozzy byttet ut med Ronnie James Dio, og det er kanskje noe av årsaken til at boksen ikke strekker seg et par år til og har inkludert disse. Uansett, alle albumene fram til og med Sabotage er solide saker.

Jeg har svært få originale førsteutgaver å sammenligne lyden med, men jeg har en UK Vertigo Swirl fra 1970 av debutalbumet, som til tross for litt slitasje har en vanvittig bra lyd, som jeg ikke forventer at en 2012 repress skal matche. Det gjør den heller ikke, men nyutgivelsen ligger faktisk ikke så langt unna. De andre, fram til og med Sabotage (jeg har ikke de tre siste i samlingen) har jeg sammenlignet med senere 70/80-talls represser, og synes nyutgivelsene låter minst like bra, om ikke bedre. Når man tar i betraktning at det kan være vanskelig å finne strøkne eksemplarer av disse albumene, synes denne boksen å være et svært godt alternativ.

Den første Sabbath singelen er også represset og inkludert i boksen, «Evil Woman»/»Wicked World». En god grunn til dette er at «Evil Woman» ikke kom med på US-utgaven av debutalbumet, der ble den i stedet erstattet med «Wicked World». En bok på hundre sider følger også med, innbundet og med fargetrykk gjengir den konsertprogrammer fra 1971-1978. Artig, men på langt nær verken like lekker eller interessant som boken som følger med den ferske Beatles vinylboksen. Jeg kunne nok ønsket meg en mer biografisk bok, med historien rundt de ulike albumene i stedet. Generelt sett er også tilbakemeldingene på Hoffman forumet positive, de drar i retning av at dette er en knallbra boks fra Universal!

Black Sabbath: The Vinyl Collection 1970-1978

Black Sabbath: The Vinyl Collection 1970-1978