Kategorier
Norske utgivelser

Æ: Avvikerike LP

Æ: Avvikerike

På tampen av fjoråret kom vinylutgaven av Æ sitt andre album, Avvikerike, oppfølgeren til den på alle måter flotte dobbel-LPen Udyrbarmark fra 2011. Ellers er dette hans fjerde album, men de to første (Voksensløvsinn fra 2008 og Prosaikk fra 2010) er ikke gitt ut på vinyl foreløpig.

Æ er Erling Ramskjell og Dem er Are Bredal Simonsen (gitar), Trond Tømmerberg (trommer), Hallstein Sandvin (bass), og Kåre Ramskjell (tangenter), og sammen med et knippe andre bidragsytere har de begått nok et mesterverk av et album. Låtskriveren Ramskjell har fin teft for det musikalsk enkle men likevel ytterst smakfulle, og som vokalist tiltaler han meg flere hakk mer enn andre det er naturlig å sammenligne med, med eller uten ullgensere og nordlandsdialekt. Tekstene er raffinerte med originale vrier, og fremføres med en behagelig autoritet. Albumet er produsert av Æ og et par av Dem, og de har snekret sammen et lekkert lydbilde med generell gromlyd, akkurat passe krydret med velklingende detaljer fra gitarer og tangenter. Side A samler kanskje flere gullkorn enn side B, men det er ellers vanskelig å plukke favoritter fra dette varierte utvalget av kremlåter. For en gangs skyld snakker vi ikke om et album med 2-3 bra låter og resten på det jevne, her er det omvendt. Jeg er nesten fristet til å kalle dette en norsk klassiker allerede.

Vinylutgaven fra Clearpass er en enkel sak, uten trykt innercover, men hva gjør vel det når det musikalske innholdet er så bra. Kan kjøpes hos Big Dipper, The Garden eller Platekompaniet.

Æ: Avvikerike