Kategorier
Lesestoff

Morgenbladet Topp 100 / Topp 10 bøkene

Morgenbladet Topp 100

Morgenbladet har kåret de 100 beste norske albumene gjennom tidene, og i stedet for å irritere meg over at utgivelser jeg ikke liker har havnet høyt opp på listen, eller at favoritter ikke har funnet sin plass der, gleder jeg meg over at det har blitt skrevet mye nytt og bra om gammelt norsk. Og dette videreføres nå med utgivelsen av «Topp 10» bokserien, en bok om hvert av de 10 beste albumene, i tillegg til boken hvor alle 100 albumene på listen omtales. Det er bare å berømme Christer Falck for dette tiltaket, som for øvrig er inspirert av 33 1/3 bokserien fra Continuum Books. Her er det mye fint lesestoff å bla i mens man hører på albumene, og det er også interessant å se hva de 100 artistene har valgt som sine topp-10 album.

En liten kommentar til metoden som er brukt: Prosjektet har plukket ut deltakerne ut fra en sjangerfordeling, som igjen er basert på informasjon fra Musikkoperatørene, Norges største musikkdistributør, og sjangerfordelingen de distribuerte i 2010. I og for seg en god ide, men en sjanger som metal blir da helt klart underrepresentert, siden Musikkoperatørene bare distribuerer en liten del av utgivelser med norske artister i den sjangeren. Her burde man også ha hentet inn tall fra Indie Distribution, som distribuerer og importerer en stor del av det som gis ut av norsk metal. Ellers er det litt skuffende at en sjanger som blues ikke er representert med en eneste utgivelse på listen, til tross for det store antallet aktive utøvere og fans sjangeren har i Norge.

Bøkene er priset litt ulikt hos forskjellige forhandlere, men billigst ser det ut til å være hos Big Dipper og Platekompaniet, som begge tar kr. 149,- pr stk. De som fremdeles synes dette er i meste laget for små hefter på rundt 100 sider, kan kanskje satse på at noen av dem blir å finne på et kommende Mammut-salg … Men hovedboken anbefales varmt.

Topp 10 bøkene