Kategorier
Norske utgivelser

Rancho Relaxo: White Light Fever 2xLP

Rancho Relaxo: White Light Fever Rancho Relaxo er nok et band som har gått under radaren for mange her hjemme, til tross for at denne gjengen fra Fræna har gitt ut hele 7 (! ) album siden 2007. White Light Fever fra 2015 er det foreløpig siste, så denne er ikke helt ny, men jeg oppdaget både denne utgivelsen og bandet ganske nylig, og de fortjener absolutt å bli nevnt. Selv beskriver de musikken sin slik: «Twangy guitars, tambourines, sitar and shoegaze vibes mixed with a proper dose of neo-psychedelia sprinkled with 12 strings, soaked in reverb, trippy melodies and some occasional fuzz freak-outs.» Da de spilte på Liverpool International Festival Of Psychedelia i fjor ble de presentert på denne måten: «Rancho Relaxo excel at slow-rolling grooves informed by atmosphere and melody in equal measure. Bringing together whirring guitar riffs, Brian Jonestown Massacre-style buzzsaw acoustics, Spaceman 3 drones and elements from classic psych and folk, the group run the full gamut of the psychedelic spectrum.»

Dette er oppsummeringer som bør fange interessen til en viss målgruppe av lyttere også her hjemme. Når jeg hører på White Light Fever så er det liten tvil om at dette er et band som har meislet ut sitt eget uttrykk gjennom noen år. Hele albumet utstråler en selvsikkerhet, en ståltro på at de få elementene de bygger opp låtene med holder i bøttevis, at et par akkorder er nok og at melodier ikke trenger å strekke seg over mer enn 3-4 toner. Vokalen er gjemt så langt bak i lydbildet at bare enkelte ord slipper gjennom veggen av klang og vreng. Bandet har en kompromissløs tilnærming til låtskriving, hvor de knar alt ned til et minimum. Det som da er igjen tar de tak i og med god melodisk teft maner de fram låter som høres ut som om de alltid har vært der.

Noen favorittspor: «It’s All A Dream» høres ut som en skakkjørt og skranglete utgave av Madrugada, med «Dead Space» setter de malen for bortskrudd og nedsyra stoner/spacerock, mens «Desert Talk» viser bandet fra en mer drømmende side, en låt som bader i skimrende klang og ekko-effekter. «This is psychedelic rock at its most pertinent» konkluderer Drowned In Sound med i sin omtale av albumet. Det finnes ingen andre band i Norge som låter som Rancho Relaxo, og White Light Fever bør bli stående som en av de mest helstøpte norske psykedelia-utgivelsene noensinne. Perfekt musikk for en sen kveldsstund, hodetelefoner kan anbefales.

Vinylutgaven av White Light Fever ble først gitt ut på Rancho Relaxo sin egen label Trout As Lubrication Records på CD-formatet. Britiske Wrong Way Records ble så imponert over utgivelsen at de hev seg rundt og fikk albumet ut på dobbel vinyl i 2016. Hvor stort opplaget er vet jeg ikke, 2xLP-en er utsolgt fra labelen og bandet selv ser det ut til (er utsolgt på deres Bandcamp-side, den ser imidlertid ut til å kunne bestilles via deres Facebook-side), men den er i skrivende stund å få tak i fra en håndfull selgere på Discogs. Kommer i et enkelt omslag, med gode pressinger fra GZ Media. I 2017 kom det en 12-tommer fra Rancho Relaxo, Polarized EP, også på Wrong Way, limitert til 100 nummererte eksemplarer. Den kommer jeg tilbake til senere.

Rancho Relaxo: White Light Fever

Rancho Relaxo: White Light Fever