Kategorier
Lest

Record Collector #475, January 2018

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Tyler Childers sitt album Purgatory er sikkert et bra countryalbum målt opp mot mye annet, men 5 stjerner her er for mye, spesielt når anmelderen hevder at albumet «will have some listeners checking the sleeve to make sure they’re not playing a long lost record by The Band». Dette blir bare villedende hype. Jeg hører mer enn gjerne på hva som helst med The Band, men ingenting her når opp dit.
 • Sunderland-bandet Field Music sitt album Open Here får også 5 stjerner, og selv om referansene til XTC, Steely Dan, 10cc, Todd Rundgren og Prince er litt flatterende (vel, Prince-aktige rytmer og falsettsang er nokså tydelige her og der), så høres dette ut til å være et variert og innbydende album. Dette er også Record Collector sitt «album of the month». «Is it too early to call 2018’s album of the year?» spør anmelderen til slutt her. Ja, det er vel det.
 • Fire! Orchestra sitt nye album The Hands (på Rune Grammofon) får 3 stjerner, og noe mer kan vi kanskje ikke forvente at eksperimentelle frijazz/rock-utgivelser får i RC, men omtalen er i seg selv ganske så positiv.
 • På tampen av fjoråret kom Cherry Red med 7xCD boksen Singles 1978-2016, som samler rubbel og bit av The Fall sine singler med baksider. Kommer med 62-siders hefte som selvfølgelig da også inneholder en komplett singlediskografi. 5 stjerner her, obligatorisk. Det finnes også en rimeligere 3xCD utgave som bare innholder A-sidene, men du vil nok ha B-sidene også. (Denne boksen får også solid omtale i Ugly Things #49: «The accompanying booklet to this set offers a comprehensive and fully illustrated singles discography. Complied by Conway Paton, it functions both as a useful reference tool and a road map for aspiring Fall collectors.»)
 • King Crimson er ute med nok en svær samleutgivelse. 12xCD+4xBlu-ray+2DVD boksen Sailors’ Tales dekker perioden 1970-1972, dvs. albumene In The Wake Of Poseidon, Lizard, Islands og Earthbound, alle i remastrede utgaver, de tre studioalbumene også i 5.1 surround mikser. I tillegg til tonnevis av konsertopptak fra perioden. Det virker som om alt de gjorde ble tatt opp, og det virker også som at det finnes mange lyttere der ute som virkelig ønsker å høre hver eneste tone Fripp & Co. Jeg er ikke en av dem, men at disse mega-boksene er flotte utgivelser for blodfansen er det liten tvil om. 5 stjerner her.
 • Litt overkill synes det også å være når Eye In The Sky, Alan Parsons Project albumet fra 1982, nå kommer i deluxe 3xCD+2xLP+Blu-ray utgave, som får 4 stjerner her. Hørte en del på dette progpop albumet da det kom ut, selv om jeg erkjente at det var glatte greier. Det kunne vært interessant å høre de 18 tidligere uutgitte demo/råmiks-opptakene av låtene her, men ikke til denne prislappen.
 • Mike Watt sitt soloalbum Contemplating The Engine Room fra 1997 kommer nå for første gang på vinylformatet, og får 4 vel fortjente stjerner her. Minner meg også på at jeg mangler noen av Minutemen og fIREHOSE sine album i samlinga. 2xLP-en er en Record Store Day utgivelse som begynner å bli smått utsolgt rundt omkring
 • 2 stjerner til en ny bok i 33 1/3 serien, nummer 124 i rekken, og denne gangen er det Bob Mould sitt album Workbook fra 1989 som blir omtalt. Dette er en bokserie jeg ikke har så mange av i hylla, og grunnen til det kommer tydelig fram i omtalen her: «It shines a brighter light on its authors than it does on Bob Mould». Enkelte av forfatterne av bøkene i denne serien har hatt en slik tendens til å skrive mer om seg selv enn om albumene de omtaler. Dette gjelder ikke alle bøkene i serien selvfølglelig, men velg titler med omhu.
 • 4 stjerner til Rune Grammofon sin bokutgivelse Free Jazz And Improvisation On Vinyl 1965-1985, som Johannes Rød står bak. Tatt i betraktning den noe ambisiøse tittelen (og den stive prisen), så kan nok noen bli litt skuffet over både utvalg og detaljnivå på informasjonen man finner i denne boka.
 • Anthony DeCurtis sin bok Lou Reed: A Life får 4 stjerner. Omtalen sammenligner ikke boka med andre Reed-biografier, så om dette er den beste der ute er uklart.
 • Mer Lou Reed: Nyutgivelse på DVD av A Night With Lou Reed, konsertopptak fra 1983, får også 4 stjerner.