Kategorier
Norske utgivelser

Famlende Forsøk: Washing China LP ltd 400

Famlende Forsøk: Washing China

Famlende Forsøk er tilbake med nytt album, deres første siden H. P. Lovecraft hyllesten One Night I had a Frightful Dream fra 2002. Washing China er basert i et konsertopptak fra 2009 på Henie Onstad Kunstsenter. Mikset inn i dette er bidrag på trompet fra Jean-Hervé Peron (Faust) og Johann Mazé (STPO – La Société des Timides à la Parade des Oiseaux). Disse opptakene er hentet fra Nødutgang-festivalen i Bodø i 2008, hvor de to spilte sammen med Famlende Forsøk. Dette er så supplert med diverse studioopptak gjort i ettertid, blant annet hører vi saksofonen til Michael Straus på de samme to kuttene som Peron og Mazé bidrar på. Som tidligere er det Brt som står bak tekstene mens Lumpy Davy (Smell Of Incense) og ChrispH står for de musikalske bidragene. I tillegg gjorde lydtekniker Cato Langnes en så god jobb med å mikse og raffinere dette albumet (et arbeid som har pågått gjennom flere år), at han også er kreditert som medlem av Famlende Forsøk på denne utgivelsen.

Mitt kjennskap til Famlende Forsøk begrenser seg i første rekke til deres første utgivelse på vinyl, Ars Transmutatoria fra 1990. Kjennere vil sikkert trekke fram deres kassettutgivelser på Shit Tapes fra 80-tallet som mer sentrale innslag i deres etter hvert lange katalog av utgivelser. Essensielt i Famlende Forsøk står Brt sin poesi, karakteristisk framført på karismatisk sørlandsdialekt med en noe mørk og predikerende tyngde. Men like viktig er selvfølgelig den musikalske settingen som har gjort Famlende Forsøk til et av Norges fremste eksperimentelle band. Og de skuffer heller ikke med Washing China.

De tre låtene på side A henger musikalsk sett tett sammen. «This is the Space Age» starter med et Theremin-aktig kor av UFO-lyder i samspill og motspill. Dette glir over i «Hindi Gana» hvor det krydres med sitarer, ulike tradisjonelle østlige rytmeinstrumenter og ymse andre lyder. Det blir etter hvert ganske så indisk/østlig-inspirert, noe som forsåvidt også gjelder albumet som helhet. I «Tibet Through the Binoculars (of FF)» kommer også blåseinstrumenter til, sammen med dyp meditativ monoton sang. Side B starter med tittelkuttet. Både her og i den påfølgende «Sky Burial« hører vi de nevnte trompet- og saksofonbidragene, som glir fint inn i helheten sammen med splintrende gitarlyder, til en mild kakofoni. «Washing China» er mer et dronende lydteppe, mens «Sky Burial» har et repeterende og svingende bass-riff. «Parting Song of the Whale» roer det litt ned avslutningsvis, og her gjenbruker Brt sentrale tekstsnutter fra det nevnte Ars Transmutatoria albumet («maken til hårdhendt redigering har jeg aldri sett» og «men likevel blir det aldri noen kold eksperimentering ut av det»), og avrunder på den måten albumet både litt tilbakeskuende og kanskje lett oppsummerende. (Den avbildede malekunsten fra Brt på baksiden av innlegget ligner også mye på forsiden til Ars Transmutatoria.)

Musikalsk sett er Washing China kanskje ikke det mest varierte Famlende Forsøk har produsert, men som bakteppe og drivstoff for Brt sin lyrikk fungerer det utmerket. Brt leverer en ny pakke med absurd lyrikk og framstår nok en gang som en budbringer returnert til oss fra en postapokalyptisk fremtid hvor ikke bare det fysiske har brutt sammen, men også det meningsbærende språket har gått på en solid smell. Navn, enkeltord og bruddstykker av setninger er det han har med tilbake, så blir det opp til oss å tolke og gi mening, i den grad det trengs. Om det som formidles er abstrakt sivilisasjonskritikk, fragmenterte samtidskommentarer, eksistensiell undring, surrealistisk humor eller noe helt annet, får lytteren selv pusle sammen. De norske personene som nevnes i Brt sine tekster illustrerer også den tematiske spennvidden vi utsettes for. Bjørn Eidsvåg, Trine Rein, Ravi, Arne Nordheim, Lasse Marhaug og Trond Giske er alle deltakere i dette famlende univers.

Johan Schlanbusch (Coalmine 5) har oversatt tekstene til engelsk og disse er trykket inne i innlegget, med opplysende forklaringer for det ikke-norske publikum der det har vært nødvendig. Se forøvrig også JP sin omtale av albumet i Luna Kafé for mer utfyllende informasjon fra en som har fulgt bandet siden starten. Pressingen er strøken, vinylen kommer i et svart plastforet innercover, som understreker at dette er en kvalitetsutgivelse også teknisk sett. I likhet med den forrige Famlende Forsøk utgivelsen står Gunhilde Langerud også denne gangen bak et fargerikt omslag. Vinylutgivelsen er limitert til 400 eksemplarer og kan bestilles fra Tiger, Big Dipper og The Garden.

Famlende Forsøk: Washing China

Famlende Forsøk: Washing China

————————————- Nedenfor: Forside omslag Ars Transmutatoria | Bakside innlegg Washing China

Famlende Forsøk: Washing China