Kategorier
Litt av hvert

The Dream: Get Dreamy (1967)

Dette er en del av Norsktoppen, hvor vi kårer Norges beste album gjennom tidene!

Alle involverte ble oppfordret om å skrive noen ord om sin topplassering. Her skriver Bjørn Skarsem om …

The Dream: Get Dreamy – «I tried to look for you in outer space»

The Dream: Get Dreamy Som et ufo landet Get Dreamy sent på høsten i 1967 – akkurat tidsnok til å bli med i sekken til nissen.The Dream var en kvartett med musikere som hadde en lang og solid fartstid bak seg; Terje Rypdal fra The Vanguards, hadde gått hele veien fra piggtråd, via pop til beat. Tom Karlsen hadde fristet tilværelsen bak trommene i soulbandet little Earl & The Sapphires. Hans Marius Stormoen og Christian Reim var etablerte jazzmusikere, i tillegg til at de hadde vært utmerkete eksponenter for rhythm and blues i Public Enemies.

I 1967 fant de sammen, og både det kommersielle og musikalske ambisjonsnivået overgikk alle andre (The Pussycats inkludert!). The Dream skulle kunne konkurrere med hvem som helst. Så forventningene var skyhøye da Get Dreamy endelig stod i platebutikkene i november 1967. Kritikkene var gode og plata solgte bra. Bandet spilte mye rundt om i landet både før og etter plateutgivelsen, bl.a. vet jeg at de spilte i Steinkjer samfunnshus på etterjulsvinteren i 1968. Til tross for høyt ambisjonsnivå, var det også indre motsetninger. Det har stått å lese flere steder, og Terje Rypdal fortalte meg det selv i et radiointervju jeg gjorde med ham på Levanger i 1987. Hans Marius Stormoen forlot bandet i mai 1968, og The Dream ble ikke det samme som det hadde vært. Nye folk kom til, bl.a. Jan Garbarek, og mange regner også «Dead Man’s Tale» fra Rypdals første solo-LP som en Dream-låt.

Noen gjenforening har aldri vært aktuelt, og dessuten er ikke Tom Karlsen og Hans Marius Stormoen blant oss. Plata kom på CDi 1990, og Wohn Records, visstnok i Sør-Korea, slapp i 2006, uoffisielt, 500 vinyleksemplar på markedet. Coveret var identisk med 1967-utgivelsen.

I 1967 var Terje Rypdal inne i en science-fictionperiode, og både tekstene og musikken bærer preg av det. NRK laget en promotionfilm i excellent tidsriktig svart/hvitt-psychedelia til «Green Things (From Outer Space)» på Munchmuseet. Den ble vist på Pop-korn tidlig i 1968, og har også blitt vist på NRK ved ulike anledninger senere. Kan noen sørge for at den kommer på YouTube?

Musikalsk spriker egentlig plata voldsomt, men allikevel blir det en helhet, og det var vel andre plater fra det samme året som spriket veldig også, uten at det forringer den musikalske kvaliteten og opplevelsen. Over, under og på sidene farer spacelydene forbi, og binder alt sammen. Christian Reim får vist seg fram på «Night of the Lonely Organist and His Mysterious Pals», mens Terje Rypdal farer rundt i fri dressur på hele plata. Det er tydelig at de fire musikerne er i utfolder seg fritt her, uten at det blir lagt hverken kunstneriske eller kommersielle begrensninger. Og det hersker ikke tvil om at Get Dreamy står godt sammen med samtidige plater fra England og USA. Den var fullstendig ulik alt som hadde kommet tidligere og samtidig i Norge.På mange måter kan Get Dreamy sies å være bindeleddet mellom de typiske beatbanda og jazzrocken, for spesielt Terje Rypdal fant fort sin plass der, og Christian Reim var heller ikke borte.

I tillegg til musikken må coveret nevnes. Knut Harlem laget et herlig tidsriktig psychedelisk cover med dobbelt bandbilde i knallskarpe farger, og jeg vet ikke hva Jimi Hendrix mente om coveret, men han likte i hvert fall musikken. Du kan jo bruke «Third Stone From The Sun» som en ouverture, og så la ørene få bryne seg på Get Dreamy i sin helhet.

Bjørn S

NB! På internett finnes et utmerket nettsted som heter DREAM, og salige Willy B. hadde en utmerket artikkel om Get Dreamy i Backstage nr. 3-2007.