Kategorier
Norske nyutgivelser

Norske albumklassikere

Norske AlbumklassikereNorske albumklassikere er Christer Falck sitt nyeste prosjekt. Denne gangen er det virkelig fart over sakene, og kort sagt så er ideen å gi ut norske album på CD, som ikke har vært tilgjengelig på det formatet tidligere. Prosjektsets Facebook-side har fått mer enn 11.000 medlemmer på rekordtid, og her foreslås og diskuteres kandidater til nyutgivelser. De som slipper gjennom nåløyet blir gjenstand for crowdfunding, og er det flere enn 150 som forhåndsbestiller, blir CD-en produsert. Volumet er imponerende, over 50 CD-utgivelser har det blitt så langt, i løpet av ikke mange ukene. Nå henger kanskje ikke begrepet «albumklassiker» spesielt høyt i denne sammenhengen, men sjangerspredningen er herlig og dørstokken lav.

Lydfiler leveres fra Nasjonalbiblioteket fra mastertaper der det er tilgjengelig, og når mastertaper ikke er å oppdrive, rippes lyden fra vinylutgivelser. Det siste kan selvfølgelig også gi et strålende resultat, og vinylripping gjøres etter sigende på beste måte, og på utstyr som selv få dedikerte vinylfans har råd til å ha hjemme. Spesielt interesserte (og det er vi jo) anbefales å lytte på podcasten til prosjektet, hvor Falck snakker med lydteknikere og andre som er involvert.

Saft: HornCD-ene utgis med layout tilhørende prosjektet, uten bonusmateriale, i digisleeve formatet, med nye liner notes skrevet av Arvid Skancke-Knutsen. Den formaterte layouten kan man like eller mislike, og enkelte ville nok kanskje ønsket seg bonusmateriale og for eksempel hefter med mer omfattende liner notes og bilder, men markedet her hjemme er nok ikke stort nok til at så mange album kan få den behandlingen for eksempel Esoteric Recordings/Cherry Red gir sine flotte nyutgivelser på CD. Denne stramme regien må nok til for at den ambisiøse utgivelsesfrekvensen skal kunne gjennomføres, selv om det fører til at enkelte utgivelser blir litt forenklede i forhold til de originale vinylutgivelsene, for eksempel ved at tekst/bilder på inneromslag utelates.

Innsigelser til tross, en del av disse CD-utgivelsene frister nok også til innkjøp for mange vinylsamlere, da enkelte av albumene er ganske kostbare å skaffe seg i originale vinylutgaver, og kanskje nesten umulig å oppdrive i noenlunde strøken tilstand. Ellers så er det bare å vente i spenning på del 2 av dette prosjektet, som er Norske Albumklassikere på LP! Da er det album som ikke tidligere har vært utgitt på vinyl, som skal ut på det formatet. Alt skulle ligge til rette for at det denne gangen går langt bedre enn det lignende forsøket 10 år tilbake, med Morgenbladet Topp 100 som utgangspunkt. Utfordringene er nok litt større i forhold til vinylutgivelser, både i forhold til finansiering og selve de tekniske problemstillingene, for eksempel relatert til lydkilder og remastring spesielt for vinylformatet, og ikke minst kutting og pressing av vinyl, som også er kritiske punkt for kvaliteten på sluttresultatet. Men la oss håpe at interessen også her blir tilstrekkelig, for dette ser spennende ut.