Kategorier
Lest

Record Collector #495, August 2019

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Notis om 4xCD boksen The Complete Potatoland, som samler det meste av tilgjengelig materiale knyttet til Spirit sitt Potatoland-prosjekt fra 1972. Innspillingene så ikke dagens lys før i 1981, da gitarist Randy California samlet det han anså for å være de beste sakene, shina dem opp i studio og la også til nye spor. Denne utgivelsen er selvfølgelig inkludert her også, sammen med de opprinnelige miksene og spor som ble utelatt i 1981. Pluss mye bonusmateriale, blant annet en god del konsertopptak. Lydkvaliteten på sistnevnte er ikke så mye å hoppe i taket av, men sikkert historisk interessante for fans. Og det er vel en utgivelse for dedikerte fans dette, man bør i hvert fall ha mye Spirit i hylla før denne prioriteres.
  • Notis om den kommende utgivelsen Welcome To The Vault, 3xCD+DVD som dykker ned i arkivene til Steve Miller (Band) og inkluderer mange alternative takes og mye live-snadder. Må sjekkes ut når den er ute.
  • Halvsides artikkel om PopSike, i anledning at dette svært så nyttige nettstedet har gjennomgått en visuell og funksjonell oppgradering. Intervju med mannen bak tjenesten, Philipp Wegmüller.
  • Luke Haines følger i sin spalte opp med mer Epic Soundtracks/Nikki Sudden relatert fokus, nå er det The Chamber Strings det handler om. Chicago-band med Kevin Junior i spissen som gav ut to eminente album rundt 2000-tallet, Gospel Morning og Month of Sundays. Sistnevnte fra 2001 «was nothing less the Kevin Junior making the album of his life and, sadly, that’s what it came to be». Et lite mesterverk som burde vært represset på vinyl for lenge siden. Begge albumene er for øvrig vanskelig å oppdrive i dag på vinyl.
  • 3-siders artikkel om Bill Callahan, hvor han forteller om ni av sine beste album, både fra solokarrieren og fra Smog. Inkludert da også hans nye Shepherd In A Sheepskin Vest, et akustisk, sparsomt arrangert og svært personlig album. Mulig det hører hjemme blant de ni beste, men det er mange gode steder å starte i diskografien hans.
  • 16-siders artikkel om CBGB, klubben i New York som var en sentral scene på 70-tallet, og de mest kjente artistene som var en del av den: Patti Smith, Blondie, Ramones, Talking Heads, Television, Richard Hell og Suicide. Den siste siden tar for seg artister som endte opp med mindre kommersiell suksess: Tuff Darts, The Laughing Dogs, Manster, The Miamis, Stuart’s Hammer, Sun, The Planets og The Fast.
  • 4 stjerner til albumet In Amazonia, som er frukten av et spennende samarbeid mellom Peter Hammill (Van der Graaf Generator) og det svenske progrock-bandet Isildurs Bane. «In Amazonia is where musicality converges with Hamill’s vocal somersaults. It is rather splendid.» De som fulgte med kunne snappe opp en vinylutgave på grønn vinyl, limitert til 300 eksemplarer.
  • Santana er en gammel favoritt, men det er lenge siden jeg har sluttet å følge med på både solo- og bandutgivelser fra den kanten. Det nye Santana-albumet Africa Speaks får 4 stjerner her, og det er ikke umulig at dette er det beste de har gjort på en god stund. Spansk-språklig vokal denne gangen, som høres bedre ut i mine ører enn f.eks. Santana IV fra 2016, og kanskje er det også en fordel at jeg ikke skjønner tekstene. «A thrilling journey back to the Motherland … pulsating stuff», konkluderer omtalen her med, men vi kommer ikke utenom at det er minst 15 andre Santana-album du heller bør ha i hylla enn dette.
  • 4 stjerner til nytt album fra Steeleye Span, EST’D 1969. Litt snill/glatt produksjon, men flere OK låter å finne her. Ian Anderson (Jethro Tull) bidrar på et kutt med fløyta si.
  • 4 stjerner til DVD-utgivelsen Marianne & Leonard: Words Of Love, som da fokuserer på kjærlighetshistorien mellom Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen. «A love story that had 50 chapters without them being together.» Må prøve å få sett denne. Passer bra her å minne om dokumentarfilmen Trollmannen Axel Jensen, den kan også anbefales, og historiene her krysser hverandre.