Kategorier
Lesestoff Utenlandske nyutgivelser

The Hollywood Brats: Sick On You 2xCD+bok

Andrew Matheson sin bok Sick On You forteller «The Disastrous Story of the Hollywood Brats». Pocketutgaven kom i 2016, og samme år satte Cherry Red sammen den ledsagende og definitive Hollywood Brats samleren, en 2xCD med samme tittel som boka. Norske Stein Groven alias Casino Steel (vi kan lese hvordan han endte opp med det artistnavnet i boka) er en sentral aktør i en tilsynelatende endeløs rekke av fatale veivalg i historien til dette bandet som kunne, og burde, fått en større plass i rockhistorien enn den de endte opp med. Matheson har et vell av morsomme anekdoter å komme med, sammen med et like stort utvalg av svært så subjektive karakteristikker av andre artister, band og bransjefolk som han støter på mens han og Steel forsøker å stable bandet på beina og komme seg opp og fram. Hans betraktninger av andre er sylskarpe, overdrevne og hoverende, men alltid med et snev av sannhet, og når selvironien aldri er langt unna blir det morsomt selv når han maltrakterer mine egne favoritter. Boka gir også et levende innblikk i hvordan musikkbransjen artet seg i London på første halvdel av 70-tallet, fortalt av en som hadde en fot innenfor, men som aldri kom seg helt inn døra.

The Hollywood Brats fikk omsider en kontrakt som førte til at de fikk bra med tid i et godt studio til å spille inn det som skulle bli debutalbumet, men produksjonsselskapet de hadde kontrakt med viste seg å være av det mer shady slaget, som heller ikke hadde kontakter nok i bransjen til å få albumet gitt ut. Så selv om albumet var ferdig i 1973, så det ikke dagens lys før Steel tok med opptakene til Norge og fikk en velvillig Audun Tylden til å gi det ut på Mercury i Norge/Skandinavia i 1976. Albumet ble da lansert som Andrew Matheson & The Brats: Grown Up Wrong, og solgte etter sigende hele 563 eksemplarer. Det er et album som står seg godt målt opp mot for eksempel New York Dolls sitt debutalbum, som bandet selv selvfølgelig sammelignet seg med i 1973. At The Hollywood Brats bør regnes med blant protopunk bandene er det liten tvil om, og deres mest kjente låt i den sammenhengen er utvilsomt «Sick On You», som da også har blitt tildelt mye kred i den retning i ettertid. Volum 3 av Soul Jazz Records sine pre-punk samlere har for eksempel fått tittelen Punk 45: Sick On You! One Way Spit! After The Love & Before The Revolution – Proto-Punk 1969-76, og låta har også blitt inkludert i flere lignende samleutgivelser.

Alle av The Hollywood Brats sine vinylutgivelser er vanskelige og kostbare å oppdrive i dag, så denne Sick On You 2xCD-en blir et svært godt alternativ, som også inkluderer en god del outtakes og et livekutt fra 1973. Jeg kan vel egentlig ikke få anbefalt denne boka nok, sammen med CD-samleren er dette en komplett rock’n’roll pakke som alle norske rockinteresserte burde skaffe seg.

The Hollywood Brats: Sick On You