Kategorier
Lest

Record Collector #476, February 2018

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Det kommer mange mer eller mindre offisielle utgivelser for tiden som pakker inn konsert/radioopptak fra noen tiår tilbake. Beck (The Broadcast Archive, 3xCD), Tom Petty (Standing In The Shadows, 7xCD), Frank Zappa (Live in Barcelona, 2xCD) er noen eksempler som det reklameres for i denne utgaven av RC. Anbefaler å sjekke ut lydkvaliteten før man går til innkjøp av denne type utgivelser, for det varierer sterkt. Noen er svært bra, andre helt i andre enden av skalaen. På den annen side så er noen av disse utgivelsene såpass lavt priset, at for eksempel den 7xCD Petty boksen ser ganske fristende når tilbakemeldingene tyder på at dette er bra opptak, av konserter fra 70-, 80- og 90-tallet.
  • Artikkel om Yo La Tengo over 4 sider, i anledning av at et nytt album er rett rundt hjørnet.
  • 4 stjerner til 45-års jubileums/deluxe-utgaven av Roxy Music sitt selvtitulerte debutalbum. 3xCD/DVD med studio outtakes, tidlige demoer, BBC sessions, 136-siders bok, og selvfølgelig har Steven Wilson vært på plass og ordnet med surround-lyd for den som ønsker det. Prisen er ganske heftig, så her må det nok telles grundig på knappene. Finnes en 2xCD utgave hvor du får BBC-opptakene som bonusmateriale.
  • 5 stjerner og «new album of the month»-heder til Car Seat Headrest: Twin Fantasy, som er en nyinnspilling av et album fra 2011. Twin Fantasy så først dagens lys som et album på Bandcamp, en av et ti-talls tilsvarende DIY/lo-fi hjemmeproduksjoner fra hovedmann Will Toledo i perioden 2010-2014. I 2015 ble han snappet opp av Matador, og dette er det andre albumet på den labelen hvor Toledo spiller inn gamle låter på nytt, i et profesjonelt studio. (Teens Of Style fra 2015 inneholder også nyinnspillinger av gammelt materiale, men Teens Of Denial fra 2016 er et album med bare nye låter.) Lo-fi entusiaster rynker kanskje på nesa, men resultatet forTwin Fantasy sin del er svært vellykket. Ute nå på 2xLP fra Matador, og har du sansen for andre Matador-band som Yo La Tengo, Pavement eller Guided By Voices, bør Car Seat Headrest sine Matador album for labelen sjekkes ut, Twin Fantasy er sprudlende og fengende indie-powerpop med gode tekster.
  • 4 stjerner til Music On Vinyl sin nyutgivelse av Help Yourself sitt selvtitulerte album fra 1971. UK band, men såpass amerikansk-inspirert at de ofte, og med rette, ble sammenlignet med Crosby, Stills, Nash & Young. Mye bra her og på oppfølgeren Strange Affair fra året etter. Debutalbumet er ikke enkelt å oppdrive i originalpressing så denne nyutgivelsen er velkommen. Esoteric sin 2xCD samler Reaffirmation: An Anthology 1971-1973 kan også være et alternativ, den kommer med noe bonusmateriale i form av singler og konsertopptak.
  • Nok en gjev Cherry Red boks: Revolutionary Spirit; The Sound Of Liverpool 1976-1988 er en 5xCD boks med et 56-siders hefte. 5 stjerner her, og rett inn på ønskelista. Blant de 100 sporene her finner vi navn som Echo And The Bunnymen, Teardrop Explodes, OMD, The La’s, Frankie Goes To Hollywood, Dead Or Alive, China Crisis, A Flock Of Seagulls, Wild Swans og Big In Japan.
  • Det ser ut som at anmelderen av Ty Segall sin 2xLP Freedom’s Goblin er litt i utakt med ganske mange andre der ute som mener at dette er hans beste album så langt. Den morsomme spissformuleringen i omtalen her, «Ty Segall laughs in the face of quality control», er for så vidt ikke helt ubegrunnet, sett i lys av hans omfangsrike låtproduksjon på få år, men dette kan være det første albumet jeg blir fristet til å kjøpe av denne eklektiske psych/garage-rockeren fra California. Litt i samme kategori som australske King Gizzard & The Lizard Wizard, musikalske sprell som flyter fritt, kan slite litt på ørene i lengden, men definitivt bra.
  • Det er nesten skammelig at jeg ikke har noen LP-er med The Residents i hyllene, men det betyr også at jeg hadde kunnet hive meg over denne nye serien av utvidede 2xCD utgaver av albumene deres med god samvittighet. Meet The Residents (1974) og The Third Reich’n’Roll (1976) er allerede ute, med diverse liveopptak og studio-outtakes som bonusmateriale. MEN, og det er et stort men. Det viser seg dessverre at fyren som har remastret disse utgivelsene i manges ører har gjort en dårlig jobb. På Hoffman-forumet beskrives dynamikken på disse utgivelsene som svært komprimert og til tider «brick-walled», sjekk tråden «official residents thread» for mer info. Mange skuffede fans der, mer enn nok argumenter og dokumentasjon for å underbygge påstandene som settes fram, så jeg står nok over disse. Og det gjelder nok dessverre resten av serien også, flere av de neste Residents albumene er allerede ferdig remastret, av samme fyr.
  • Wuthering Nights: Live in Birmingham er en ny Blu-ray/DVD utgivelse med Steve Hackett, filmet under hans nylige Genesis Revisited & Classic Hackett turne. Her finner vi mange låter fra det siste Genesis albumet Hackett var med på, Wind & Wuthering fra 1976.