Kategorier
Lest

Shindig! #58

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Reklame for en del nyutgivelser av The Damned som kom for en stund siden. Mangler et par tidlige album, men bør kanskje gå for tidligere pressinger her. Men The Chiswick Singles …And Another Thing samleren på 2xLP ser interessant ut, på Let Them Eat Vinyl. Finnes som 7″ boks fra Chiswick, men dyrere og mindre praktisk.
 • Australske Wesley Fuller anbefaler låter, og blant dem dukker Sagittarius opp. Deres Present Tense album fra 1968 er en US psych-pop klassiker som godt kan anskaffes som CD-nyutgivelser. I flertall, for amerikanske Sundazed og britiske Rev-Ola/Cherry Red sine respektive utgaver skilter med ulikt bonusmateriale.
 • Liten notis om ny filmtjeneste fra The British Film Institute kalt Other Grooves, med mange dokumentarer om «alternative» miljøer og tilstander fra 70-tallet med mere. Men, dessverre ikke tilgjengelig til norske IP-adresser …
 • Lang artikkel/intervju med Ebbot Lundberg. Vel, jeg fikk aldri helt fot for verken Union Carbide Productions eller The Soundtrack Of Our Lives og det samme gjelder nok også Lundbergs nye soloalbum. Men jeg skjønner jo at det ikke er dårlig.
 • Guerssen er ute med 3xLP boks evt. 2xCD med Uther Pendragon kalt San Francisco Earthquake. Bandet gav ikke ut noe i sin levetid, men spilte likevel inn nok i perioden 1966-75 til at det kan samles på denne måten. Mest for de som er spesielt interesssert i underskogen av US vestkyst-gitarpsykedelia, men sikkert en flott sak. Lydkvaliteten tilsier kanskje at CD-utgaven er mest aktuell i så fall.
 • Stor artikkel og intervju med Lenny Kaye, gitaristen i The Patti Smith Group som er minst like kjent for å stå bak den legendariske samleutgivelsen Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era.
 • Artig artikkel om The Fraternity of Man, bandet med forbindelser til både Zappa & Mothers of Invention, Captain Beefheart’s Magic Band og Little Feat. Var ikke klar over at «Don’t Bogart That Joint» som jeg kjenner fra Little Feat sitt fantastiske doble live-album Waiting For Columbus (1978), var deres.
 • 4 stjerner for norske Round 2 sin vinylnyutgivelse av Firebeats, Inc. og 3 stjerner for den parallelt utgitte samleren med singler og outtakes, Let Me Tell You. Vel fortjent, kvalitetsutgivelser.
 • Omtaler av to album med William S. Burroughs: Call Me Burroughs (LP fra Superior Viaduct) og Let Me Hang You (CD fra Khannibalism). Begge får 4 stjerner, men to ganske ulike utgivelser. På den sistnevnte setter den eminente jazzgitaristen Bill Frisell m/flere toner til høytlesning av Burroughs fra The Naked Lunch gjort sent på 90-tallet, mens den førstnevnte er en nyutgivelse av en fransk utgivelse fra 1965 hvor Burroughs leser uten noe musikalsk bakteppe.
 • Mer fra Round 2, deres nyutgivelse av Kåre & The Cavemen albumet Jet Age får også 4 stjerner. En nyere norsk klassiker i følge enkelte, men deres retro gitar-twang fenger ikke meg så veldig. Har forsøkt, men det blir både litt for polert og fingerspiss-derivert, og dermed litt kjedelig.
 • Og enda mer fra Round 2! Nok en gang 4 stjerner, denne gang for nyutgivelsen av Folque sitt selvtitulerte debutalbum fra 1974. Statusen som en norsk folkrock-klassiker er fullt fortjent, og regn med at Round 2 også her har gjort en god jobb med denne nyutgivelsen på vinyl.
 • Og sannelig kommer det ikke en omtale av nok en av Round 2 sine nyutgivelser. Undertakers Circus sitt Ragnarock album fra 1973 får imidlertid bare 2 stjerner. Dette albumet nytes nok best når man skjønner de norske tekstene, og jeg ville nok dratt på med en stjerne til for min del, selv om det musikalsk sett kanskje ikke er så spennende.
 • Nok en runde med nyutgivelser av Emerson, Lake & Palmer sine album, nå er det 2xCD/DVD utgavene fra noen år tilbake som kommer som 2xCD utgaver, som i praksis vel betyr at de er like, med unntak av at flerkanalsmiksene til Steven Wilson ikke er med.
 • Numero Group samler det meste av australske The Scientists i A Place Called Bad. 4xCD boks med hefte og «Perth punk family tree», 2xLP utgaven inneholder da selvfølgelig færre kutt. Kunne tenkt meg CD-utgaven men prisen er litt stiv.
 • Gillian «Gilli» Mary Smyth (Gong) forlot oss i august (R.I.P.) sitt soloalbum Mother fra 1978 har visstnok gjennomgått en vellykket remastring når Esoteric nå slipper det på nytt på CD.
 • Etter debuten på Trouble In Mind labelen har vestkyst-psykedelikeren Morgan Delt blitt snappet opp av Sub Pop som nå gir ut oppfølgeren kalt Phase Zero. Høres ut som at det Shindig! kaller «homemade bedroom psych and trippy soft-rock»-estetikken er noenlunde intakt. Kanskje litt for lo-fi/forvrengt lyd etter min smak.
 • The Dowling Poole (med Jon Poole fra Cardiacs, Dowling fra for meg mer ukjente Jackdaw4 og Honeycrack) holder seg imidertid til Sugarbush-labelen når de er ute med sitt album nummer to, One Hyde Park. Når sammenlignene går til blant andre 10CC og XTC er det vel bare å følge med i timen for de som liker snerten, energisk og melodisk pop.
 • Lake Ruth: Actual Entity får 4 stjerner, dream-pop fans bør sjekke den ut, vakkert men kanskje litt ensformig.
 • Vinylutgaven (500x 2xLP) av The Luck Of Eden Hall sitt album The Acceleration Of Time er allerede revet bort, men tilgjengelig på Discogs. Melodisk psych-pop med mye gitar og vreng, kanskje litt mettet/overlesset produksjon til tider.
 • Bare 3 stjerner til Of Montreal sitt nye album, Innocence Reaches. Vel, jeg kjøper det uansett, liker å utsette meg for deres vimsete popleker.
 • 3 stjerner til PSP: Cowboy Cathedral. PSP er en svensk psych-rock duo, Jens Unossen har en fortid i The Spacious Mind , som nok er mer obligatorisk å sjekke ut for de som liker sjangeren. De har blant annet en utgivelse på legendariske Delerium Records (UK), en god grunn nok i seg selv til å undersøke videre.
 • Håvard likte det nye albumet fra Teenage Fanclub, Here. Tilbake i god form, melodisk, catchy & jangly gitarrock, 4 stjerner her. Bandet er foreløpig et svart hull i min samling, så jeg bør vel egentlig starte forfra.
 • WitchDoktors beskrives som «the missing link between Dr. Feelgood, The Hives and The Clash» (4 stjerner), albumet Voodoo Eye får 4 stjerner. Vel, Clash hører jeg ikke så mye av her, Dr. Feelgood på enkelte spor («Mad Elaine» f.eks.), da er sikkert The Hives faktoren størst her, så hvis de fenger …
 • Over til bokseksjonen: Acid Drops: Adventures In Psychedelia (Andy Roberts) ser interessant ut (4 stjerner). Mye om tripping, men også kapitler om musikk, blant annet har han satt av et helt kapittel til The Incredible String Band sitt album The Hangman’s Beautiful Daughter.
 • Ny bok om Keith Moon. 4 stjerner til There Is No Substitute: A Tribute To Keith Moon (Ian Snowball & The Estate of Keith Moon).
 • Twin Peaks FAQ: All That’s Left To Know About A Place That’s Wonderful And Strange (David Bushman & Arthur Smith). Vel, jeg planlegger å se TP på nytt før den nye serien kommer, men vet ikke om jeg går så langt at jeg kjøper denne boken (4 stjerner) …
 • DVD-en The Damned: Don’t You Wish That We Were Dead? blir obligatorisk titting (4 stjerner).