Kategorier
Norske utgivelser

Åsmund Nesse: Lysning LP ltd 500

Åsmund Nesse: Lysning

Åsmund Nesse slapp sitt debutalbum Lysning på tampen av fjoråret. Nesse finner vi ellers som vokalist i Nese Rastafari Community (NRC). Nese ligger sånn omtrent midt mellom Stavanger og Bergen, og Nesse synger på sin egen Bømlo-dialekt, både i rasta-kollektivet og her som soloartist. Et par musikere fra NRC har han tatt med seg som medhjelpere i sitt soloprosjekt, Gunvald Hagen (keyboards) og Hans-Olav Molde (trommer), som også har mikset og produsert albumet. I tillegg bidrar blant andre Thomas Bang (bass), Kristian Gullåsen (gitarer), Ella Helen Bukkøy (fele), Jørgen Sandvik (gitarer), Ingrid Leithaug Mjanger (kor) og Dag Wolf (steelgitar). 

Det er få spor etter reggae å finne på Lysning, det er andre musikalske sider Nesse viser fram her. «Gje meg ei lysning» ble kåret til årets Sunnhordlandslåt i 2015 og var nok et naturlig valg som første single. En mid-tempo låt hvor munnspill sørger for Dylansk stemning, og vers og refreng konkurrerer om å være mest fengende. Ikke merkelig at denne låten slo an lokalt. Nesse har skrevet alle låtene selv på Lysning, med unntak av «Olvondo», hvor Geir Ersland står bak teksten. Den skiller seg ut musikalsk også, med vakre pianotoner fra Gunvald Hagen, som jeg antar er inspirert av Jan Johansson. Hans vakre tolkning av «Visa från Utanmyra» lurer i hvert fall i bakgrunnen her, «Olvondo» har noe av den samme lyriske og vemodsfulle stemningen.

«Rauge lys» røsker litt mer enn de øvrige låtene på albumet, og byr på sylskarpe elgitartoner og godt americana-driv. Godt driv er det også innledningsvis («Va de deg igjen?») og avslutningsvis («Fela uver»), men ellers er det roligere låter som dominerer albumet, i et krysningspunkt mellom countryballader og visepop. Debutalbumet til Nesse blir et hyggelig og sympatisk møte med en folkelig låtskriver og sanger. Albumet trår musikalsk sett i velkjente spor, men tekstene og framføringen på dialekt løfter låtene fram og opp. Det handler om det jordnære, om å leve nær naturen med vær og vind, om hverdagslivets sorger, gleder og utfordringer, men går også inn til de store spørsmålene. «Kor e landet med inga uro, der folket leve i fred og ro?» spørres det i «Finst da nokon?». Et spørsmål som en rastafari har svar på, mens Nesse her nøyer seg med å fastslå «Eg e ein draumar da e no sikkert, men eg ynskje ei fredfull jord«. Det skriver vi gjerne under på.

Vinylutgaven av Lysning er limitert til 500 eksemplarer, og er en lekker sak, med utbrettsomslag, fargerikt innercover og en strøken pressing på gul transparent vinyl. Kan bestilles fra Big Dipper.

Åsmund Nesse: Lysning

Åsmund Nesse: Lysning

Åsmund Nesse: Lysning