Kategorier
Lest

Shindig! #102

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Tosiders artikkel om Espers, psychfolk band fra Philadelphia. Deres to første album (Espers fra 2004 og The Weed Tree fra 2005) ble opprinnelig sluppet på vinyl av Locust Music i 2004/5, og gikk nok under radaren for flere enn meg. Samleobjekter i dag, så fint at Drag City nå gir dem ut på nytt, men jeg har vel så stor sans for de mer elektriske/rytmiske senere albumene (II fra 2006 og III fra 2009). Nyutgivelsene av de to første får 4 stjerner lenger bak i bladet: «These remastered paper-sleeve CD reissues of their first two albums are a welcome reminder of the group’s mystical, somtimes eerie signature style … Both albums exude a dark, delicate whimsy.»
  • Richard Morton Jack er en av dem som står bak et nytt nettsted for kjøp/salg av vinyl. Vet ikke om elvinyl.com vil utgjøre noen stor trussel mot Discogs sin dominans her, men det er sunt at det dukker opp alternativer som dette. Her i Norge forsøker vinyl1.no på noe av det samme. Vi trenger absolutt noe som kan fylle tomrommet som QXL etterlot seg (etter den fatale omleggingen for noen år tilbake) og samtidig kan være et bedre alternativ til kjøp/salg-gruppene på Facebook. Sistnevnte fungerer sikkert bra på en del måter, men her mangler det f.eks. rammeverk som kan gi både kjøpere og selgere tilstrekkelig trygghet. Skal jeg sette fingeren på noe hos vinyl1, må det være at de har valgt å kjøre med en felles gradering av både vinyl og omslag. Flere ville nok ønske at disse kunne graderes hver for seg, som det gjøres nesten alle andre steder. Ellers er det bare å ønske lykke til, både til til elvinyl og vinyl1.
  • 5 stjerner til Game Theory: Across The Barrier Of Sound fra labelen Omnivore, som samler en del demo/outtakes/live-opptak fra dette 80-talls indie/jangly/powerpop-bandet fra California. Dette er ikke et band jeg kjenner særlig godt til fra før, så etter en lett inspeksjon av katalogen endte jeg opp med å fokusere på albumet Lolita Nation i stedet for Across The Barrier Of Sound. Dette var et album de brukte mye tid på i studio og mange regner som deres beste, selv om det kanskje er litt mer musikalsk sprikende enn deres øvrige album. Også nyutgitt av Omnivore, på både vinyl og CD. 2xCD utgaven har mye bonusmateriale og er kanskje det beste alternativet her. Kvaliteten på vinylpressingene har fått litt ymse tilbakemeldinger på Hoffman-forumet, og det er neppe så mye å vinne på lydkvalitet på vinyl framfor CD her, på denne produksjonen fra 1987.
  • 5 stjerner til danske The Sonic Dawn og deres album Enter The Mirage: «A 10-track set that positively fizzes with Avalon Ballroom energy, weaving the shadow of Jerry Garcia around an immensely pleaseing sonic pallette of electric ragas, jazzy drums, compact garage band organ … a modern psych classic and early contender for the album of the year.» Albumet har også høstet lignende lovord andre steder, det gjorde også deres forrige album Eclipse (2019). Synes kanskje dette mangler litt særpreg til å fortjene toppkarakter, men psych-retro-faglig er nok dette ubestridelig godt håndverk.