Kategorier
Lest

Record Collector #504, April 2020

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Notis om The Stooges og Fun House 50th Anniversary Deluxe Edition som slippes i disse dager. 15xLP boks fra Rhino med blant annet The Complete Fun House Sessions, Have Some Fun: Live At Ungano», 2 7-tommere, plakater og hefte med mere. En definitiv dokumentasjon av dette klassiske albumet. Totalt overkill for de aller fleste, men mesteparten av de 1970 nummererte eksemplarene vil nok gå fort unna.
 • Luke Haines tar i sin spalte for seg Bauhaus, britisk post-punk band som ikke akkurat var kritikerfavoritter i sin tid (dvs. de er faktiskt aktive i dag), men Haines slår et slag for at det burde de i større grad vært: «Steve Albini counts Bela Lugosi’s Dead as one of this favourite records. According to Courtney Love, Mask was one of Kurt Cobain’s most beloved LPs.»
 • En-sides intervju med Stewart Copeland i forbindelse med TV-serien i tre deler som er produsert av BBC: Stewart Copeland’s Adventures in Music. Kommer til å se den om anledningen byr seg.
 • Richie Unterberger tar for seg de tidlige (1969-71) solo-innspillingene fra Beatles-medlemmene over en 16-siders lang artikkel, hvor han også går gjennom innspillinger som ikke ble utgitt, ev. utgitt som bonusmateriale i senere nyutgivelser.
 • Cherry Red har kommet til C90, den femte utgivelsen i 3xCD serien som samler britisk indiepop. 4 stjerner her for denne, hvor du finner band som Manic Street Preachers, Spiritualized, LA’s, The Charlatans, Saint Etienne, Lush og Slowdive. En fin serie hele veien fra C86 dette.
 • 4 stjerner til Steve Harley sitt nye album Uncovered, en samling av for det meste hans tolkinger av andre artisters låter, i akustisk drakt: «With all the enigmatic power of his earliest work, where acoustic is far from simply the easy way out, his impressive playing is accompanied by long-time Cockney Rebel violinist Barry Wickens and folk-roots guitar hero Martin Simpson, along with double bass and percussion.» Sikkert bra, og det er mye bra å finne bakover i katalogen til Steve Harley og Cockney Rebel også.
 • 5 stjerner til A Steady Drip, Drip, Drip, det nye albumet fra Sparks. Har aldri vært noen stor fan av deres eksentriske kunstpop, men det står respekt av en snart 50 år lang katalog med utgivelser av jevn god kvalitet som fremdeles vokser.
 • Jacob Holm-Lupo har mange jern i ilden, både som musiker, musikkprodusent, (re)mastrer og forfatter. Nå har han tatt for seg hele låtproduksjonen til Toto, i boka On Track … Toto. Every Album Every Song. For ikke lenge siden skrev han en tilsvarende bok om Blue Öyster Cult. Den sistnevnte står i hylla, og kan trygt anbefales. Jeg er ikke stor nok Toto-fan til at jeg kjøper denne nye boka, men ønsker du å ta tak i Toto sin katalog med nye øyne/ører, så er nok den et godt utgangspunkt.
 • 5 stjerner til Mark Lanegan sin selvbiografi Sing Backwards and Weep: «It’s an astonishingly frank, heartbreaking and tremendously brave book, and one the delights in bursting the hubristic bubbles of others.» Får mye skryt andre steder også, så denne glir glatt inn på ønskelista.
 • Jeg er middels stor fan av klassisk Blue Öyster Cult, og kan like deres album utover 80-tallet også. Jeg så et konsertopptak fra nyere tid med dem for noen få år siden som var heller labre saker, så når DVD-en 40th Anniversary Agents Of Fortune Live 2016 får 4 stjerner her, så var jeg en tanke skeptisk. Noen kjappe smakebiter bekrefter vel at BÖC er et av de banda som ikke er i nærheten av å frambringe samme magi som for noen tiår tilbake, selv om det selvfølgelig er hyggelig for fans at de fremdeles er her.
 • 5 stjerner til Nick Mason‘s Saucerful Of Secrets: Live At The Roundhouse. (Betraktelig mer surmaget fra Shindig!, som gir denne DVD/CD/Blu-ray utgivelsen 2 stjerner i #102: «The musical delivery doesn’t match the dynamics of the originals» … vel, da legger man lista høyt.) Sannsynligvis like musikalsk relevant som David Gilmour sine senere live-versjoner av tidlig Pink Floyd materiale, men sannsynligvis fortjener denne et antall stjerner som ligger mellom RC og Shindig! sine tildelinger.
 • Dette var altså april 2020 utgaven av Record Collector, og det er allerede nostalgisk å se konsertoversiktene, de planlagte festiavlene og turneene. Ian Andersen forteller over en halv side om Jethro Tull sine konsertplaner til høsten. Like etter stoppet kultur- og idrettsarrangementer mer eller mindre opp, og det ser ut til at det blir lenge til en artist kan legge ut på en normal turne igjen. Men forhåpentligvis er vi tilbake i gjenge igjen etter hvert, kanskje er det lov å håpe på neste høst?