Kategorier
Lest

Shindig! #100

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Liten notis om Alejandro Jodorowsky Collection, en ny Blu-ray boks som samler flere av hans filmklassikere i nyrestaurert 4K kvalitet. The Holy Mountain fra 1973 ser jeg gjerne på nytt. Se den om du ikke har sett den.
  • 4 stjerner til 3xCD samleren fra Grapefruit kalt A Slight Disturbance In My Mind – The British Proto-Psychedelic Sounds Of 1966. Med både kjente og mer ukjente låter fra navn som The Kinks, The Yardbirds, The Hollies, The Animals, Bowie, Bolan, Slade, The Spectres (pre-Status Quo) og The Bee Gees. Her overlapper nok store deler av innholdet med andre utgivelser i hylla, men med 52-siders hefte som setter alt i et historisk perspektiv, så frister denne likevel. 4 stjerner her. (Omtalen i Ugly Things #53 gir en liten tommel opp, men har også reservasjoner i forhold til låtutvalg og et litt sprikende fokus.)
  • 5 stjerner til Guerssen sin nyutgivelse på vinyl av Caedmon sitt selvtitulerte album fra 1978. Folk-rock gruppe fra Edinburgh, også tildelt acid-folk merkelappen av enkelte, noe som sikkert ikke har skadet etterspørselen etter originalpressingen i samlemarkedet, som du må ut med mye for i dag. «Angela Naylor’s timeless lead vocals and the harmonious vocal blend provided by multi-instrumentalists inluding Simon Jacquet and Ken Patterson, give the album its wild folk feel.» Med tanke på at gruppa hadde utspring i en trio av veterinærstudenter, så stiller de med et overraskende stødig og modent uttrykk som fremdeles står seg bra. Bør sjekkes ut av folk-rock fans og andre som har Pentangle og Fairport Convention i hylla fra før. Forvent god teknisk kvalitet fra Guerssen, og utgivelsen kommer også med bonus 7-tommer, som den gjorde originalt. Kommer på svart vinyl i tillegg til 100 nummererte på gullfarget vinyl.
  • 4 stjerner til Cream: Goodbye Tour Live 1968. 4xCD boks «featuring three complete live shows from their October 1968 farewell tour of the US … plus the complete Albert Hall show from November of the same year.» Sistnevnte har en lydkvalitet som ikke er allverden, men US opptakene låter bra. Hvis man ikke får litt overdose av de gjentagende låtene da, det er mulig å gå en tanke lei av Clapton sine gitarsoloer og Baker sine trommesoloer etter hvert her.
  • 4 stjerner til Frank Zappa: 1970’s Broadcast Collection, en «uoffisiell», men sannsynligvis juridisk sett legal europeisk 6xCD utgivelse, som samler et knippe utvalge radiosendte konserter: San Francisco (1970), Montreal (1971), New York (1973),  Vancouver (1975) og New York (1977). «Sound quality over the six discs is mixed, as one might expect, and more info about the context of different broadcasts might have been advisable but, overall, this is a real pleasure for fans.»
  • Spacerock-alarmen har gått flere steder og franske Slift sitt nye album Ummon har fått sjangerfans til å hente fram store ord i omtalen av dette konseptalbumet: «A 70-minute spare-rock odyssey that tells the story of the Titans’ galactic exile – but more importantly, it’s an absolute blast from beginning to end … crackling riffs, wibbling synths and kinetic rhythms.» Ja, det høres umiddelbart variert og vitalt ut dette, men jeg er litt usikker på om albumet som helhet unngår det som ofte er en utfordring i denne sjangeren: at lytteren ikke blir sittende å tvinne tommeltotter og lure på om det snart skjer noe annet. Omtalen i Record Collector #502 skaper litt balanse i regnskapet med sin 3-stjerners omtale, drar snittet med Shindig! sin femmer ned til en firer, som kanskje er det albumet fortjener. Ummon gitt ut på 2xLP både av franske Vicious Circle og britiske Stolen Body Records, i ulike begrensede opplag.
  • Jonathan Wilson er tilbake på sporet med country/bluegrass-inspirerte Dixie Blur, etter den skuffende avsporingen med Rare Birds. Dixie Blur er «mellow, sumptuous and at times forlorn and nostalgic … analogue folk-pop heaven … passive mood that would have been at home on FM radio back in the early 70’s». 4 stjerner her. (Albumet får 5 stjerner i Record Collector #504. Det er noen gullkorn her, men synes full pott blir litt i overkant.)