Kategorier
Lest

Record Collector #499, December 2019

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Liten notis om den andre Go-Betweens boksen. G Stands For Go-Betweens: The Go-Betweens Anthology Volume 1 og 2 er kostbare saker, hvor studioalbumene er remastret og presset på vinyl mens et stort volum av bonusmateriale er samlet over flere CD-er. Synd at bonusmaterialet ikke selges for seg, her må man altså kjøpe LP-ene på nytt for å få ta i det. Håper at det blir tilgjengelig på annet vis senere, en egen CD-boks hadde gjort seg. (Volum 2 boksen får 5 stjerner i Record Collector #500.)
 • 4 stjerner til Cherry Red nyutgivelsen av Dinosaur Jr. albumet Hand It Over (1997), som her er presset over 2 LP-er og inkluderer noe bonus konsertmateriale. Repressene/remastringen får godkjent på Hoffman-forumet og på tilbakemeldinger på Discogs, så dette er nok et godt alternativ til en original pressing fra det som var midt i perioden da vinylen lå nede for telling. Green Mind (1991), Where You Been (1993) og Without A Sound (1994) er utgitt på samme vis av Cherry Red.
 • 4 stjerner til Travelin’ Tru, 1967-1969: The Bootleg Series Vol. 15, fra Bob Dylan. Med blant annet outtakes fra John Wesley Harding, Nashville Skyline og diverse studiosessions sammen med Johnny Cash. Ser ut til at 3xLP og 3xCD utgavene inneholder det samme.
 • 4AD har tatt for seg Gene Clark sitt album No Other fra 1974 og gitt ut en svær boks med LP, CD-er og Blu-ray. Den gang et svært kostbart studioprosjekt som var tenkt som en dobbelt-LP, men Asylum mistet interessen og albumet floppet. Men både dette albumet og andre fra Clark er verdt en lytt, og for min egen del ser jeg at her er det et lite hull i hylla som bør fylles. Tilbakemeldinger på Hoffman-forumet tilsier at selve vinylutgivelsen av albumet her fra 4AD ikke kommer helt opp mot en original pressing, 4AD har vært greie og tilbyr en 2xCD med noe av bonusmaterialet.
 • Svenske E.S.T. eller Esbjörn Svensson Trio kommer til å bli stående som en av de aller beste jazz piano-trioene. Svensson døde i 2008, men tyske ACT har tydeligvis mye bra konsertmateriale i arkivet. 2xLP-en Live In London kom i 2018, mens Live In Gothenburg, tatt opp i 2001, får 4 stjerner her, og kommer på trippel vinyl. Enda gjevere er 4xLP utgaven av Live In Hamburg, opprinnelig gitt ut i 2007, som ACT gav ut på vinyl i 2013.
 • 5 stjerner til Ghosteen, det nye albumet fra Nick Cave. Står selvfølgelig i hylla sammen med 30 bredde-cm andre Cave-plater. Har fulgt med fra ganske tidlig av, og med diverse forgreninger med utspring i The Birthday Party, f.eks. relatert til Mick Harvey og Rowland S. Howard, blir det en god del hyllecentimeter mer. Mye kvalitetsmusikk.
 • Det samme kan jeg si om The Swans, og  jeg er også rimelig komplett på dem i forhold til vinylutgivelser, og deres nye, Leaving Meaning, står også i hylla. Michael Gira er ikke i stand til å gi ut noe dårlig. Denne nye får 4 stjerner her: «Since 2010 their music has been expanding outwards exponentially, and Leaving Meaning has just pushed things one giddying step further.» Årets begivenhet så ut til å bli The Swans i Nidarosdomen i august, nå ser det mer usikkert ut, men det hadde virkelig vært noe. Forhåpentligvis blir dette gjennomført en gang.
 • 4 stjerner til Neil Young & Crazy Horse og deres nye album Colorado, med Young i fin form: «Colorado recalls the rustic simplicity of Harvest Moon or Prairie Wind; warm and user-friendly Americana but with the edge and bite of a prolific artist at his most fully enganged in years.»
 • Jeg er litt mer skeptisk til om 4 stjerner til det nye albumet fra The Who er like fortjent. Who er deres første album på 13 år, og selv om fansen sikkert er fornøyd, er det lenge siden The Who har føltes like potent og relevant som f.eks. da Neil Young. Kjekt at de er tilbake, men jeg må tilbake til 70-tallet for å få skikkelig godfot for et studioalbum fra The Who.
 • 4 stjerner til volum 1 av The Progressive Underground, det første av tre bind som samler det beste av Kev Rowland sine omtaler og intervjuer fra 1990 og utover, publisert i Feedback og diverse andre prog-relaterte fanziner, samt nettsteder som ProgArchives etc. som han har vært skribent for. Prog-rock fans er ganske entydige i tilbakemeldingene på Amazon, denne serien bør stå i bokhylla til alle prog-fans. «Will be quicky referred to as a bible.» Ser ut til at de to første er ute nå, nummer 3 kommer forhåpentligvis senere i år.
 • Dokumentaren Bill Evans: Time Remembered; The Life & Music får full pott: «Superlative documentary of jazz genius». Sannsynligvis en doku verd å se selv om man ikke har full jazzfot: «Evans’ gorgeous music is well represented from the records (often against atmospheric New York period footage) and many priceless TV spots.»