Kategorier
Lest

Ugly Things #51

Nytt nummer av Ugly Things, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Richard Morton Jack (Flashback Magazine) står bak boka Galactic Ramble, som i fjor kom i en oppdatert og utvidet utgave. Dette er en samling av plateomtaler hentet fra magasiner som Melody Maker, NME, Sounds, IT (International Times), Oz, etc., og fokuset er på sjangre som beat, prog, psych og folk. I tillegg er det supplert med nyskrevne omtaler fra et knippe utvalgte skribenter. Og resultatet er «the best rock reference book to date for documenting a specific era with such detail and blend of enjoyable criticism with hard information». Boka er innbundet, limitert til 500 eksemplarer, og ikke spesielt billig, men verdt hver krone.
  • David Hepworth (tidligere Old Grey Whistle Test programleder, journalist/redaktør i bl.a. Q Magazine og Mojo) har skrevet bok om album/LP-formatet, og A Fabulous Creation: How The LP Saved Our Lives går inn på ønskelista uten større betenkninger.
  • Boka The Birth of Loud: Leo Fender, Les Paul, and the Guitar-Pioneering Rivalry That Shaped Rock ‘n’ Roll fra Ian S. Port ser også ut til å havne i kategorien anbefalt lesning, om man har litt interesse for elgitarens historie og utvikling: «Port manages the neat trick of writing a scholarly work that’s still a fun and electrifying read.»
  • Descent Into The Maelstrom: The Radio Birdman Story er en dokumentarfilm som lett havner på må-se lista. «The story of Radio Birdman and how they essentially invented Australia’s punk ethic is thrilling, and one which should be deeply familiar to any Ugly Things reader.» Ligger for tida fritt tilgjengelig på YouTube, så her er det bare å forsyne seg.
  • Captain Beefheart & The Magic Band albumet Trout Mask Replica fra 1969 er en klassiker, og nå gitt ut på nytt på vinyl av Third Man Records, remastret fra en sikkerhetskopi av den originale masteren (som er tapt), men da via et digitalt ledd. Dette gjør at en tidlig pressing kanskje vil være å foretrekke, og det kan man godt koste på seg for denne utgivelsen. Ser at det har kommet tilbakemeldinger på Hoffman-forumet om diverse problemer med pressekvaliteten, og dette har også vært tilfelle med andre pressinger fra Third Man. Så i hvert fall innimellom har de hatt utfordringer med kvalitetskontrollen, noe som gjør at jeg er litt skeptisk til nyutgivelser på den labelen. Musikken? «It’s unlike anything you’ve every heard, thought, or experienced in the subjective little corner of your life.» (Nyutgivelsen fra Third Man får full pott fra Shindig!, som også understreker at den er «newly remastered from the pristine safety masters held in the Zappa family vault … and featuring a higher resolution cover image taken from the original Cal Schenkel photo.» Verken RC eller Shindig! gjør noe forsøk på å sammenligne lydkvaliteten med en original pressing, men det er jo sjelden de tar seg bryet med sånt.)
  • Stadig flere titler fra The Fall katalogen er ute på nytt på vinyl, nå har Beggars Banquet slått sammen Bend Sinister (1986) og Domesday Pay Off  (1987) til en 2xLP og plusset på med diverse bonuskutt. 2xCD utgaven inneholder enda mer av det siste, da blir det også et fristende alternativ.
  • Esoteric sine (typisk 2xCD) deluxe nyutgivelser av diverse kvalitetsmusikk frister stadig. For eksempel når de nå har tatt for seg Greenslade sine album Greenslade (1973), Bedside Manners Are Extra (1973), Spyglass Guest (1974) og Time and Tide (1975). Album nummer er kommer for øvrig med en DVD som bonusmateriale i stedet for en CD, men alle med for det meste konsertopptak som bonusmateriale, og alle med informative hefter.
  • Scott Morgan’s Powertrane: Ann Arbor Revival Meeting inneholder konsertopptak fra 2002 som nå er nyutgitt på vinyl. Lydkvaliteten tilsier at CD-utgaven holder lenge, den er ikke dårlig, men nyansene kommer nok fint fram på dette formatet også. I den grad man kan snakke om nyanser her, dette er full-oktan rock, fra en line-up som inkluderer Deniz Tek (Radio Birdman) og Ron Asheton (Stooges). Her får du supre liveversjoner av låter fra begge disse bandene, dette er bare forrykende gøy. «Potent enough to catch Iggy Pop’s antennae. Pick this up, and hear what convinced him it was time to reactivate The Stooges.»
  • Unpentangled: The Sixties Albums er en 6xCD boks som samler album fra John Renbourn (Pentangle), de fleste med noen få bonusspor. Jeg er ennå ikke ferdig samlet i forhold til Bert Jansch sine soloutgivelser, og Renbourn sine havner nok litt lenger ned på prioriteringslista. Som det sies her: «Renbourn’s own records weren’t as exciting or groundbreaking as his group’s. Nor were his own records as exciting as Jansch’s, since he wasn’t quite as creative a guitarist, and more decisively not as good a singer or songwriter.» Men for mer dedikerte UK folk fans er nok dette en flott samleboks. (Record Collector #497 inneholder en 4-siders gjennomgang av Renbourn sin diskografi, i samme forbindelse.)
  • Nok en samler fra Cherry Red, 1977 – The Year Punk Broke. Denne 3xCD utgivelsen inneholder nok mye jeg kjenner godt til eller har i hyllene fra før, men et tykt og informativt hefte kan forsvare et innkjøp. «David Wells did an impeccable job collecting and annotating this set. Treat it either as a killer mixtape of England 1977, or a document of the scope of punk’s early influence.» Dette er vissnok starten på en serie utgivelser med fokus på UK punk, år for år da antageligvis.