Kategorier
Norske utgivelser

Det Skandaløse Orkester: No har de laget skandale igjen! LP

Det skandaløse orkester: No har de laget skandale igjen

Å kalle seg for Det Skandaløse Orkester (DSO) antyder at humor ikke er mangelvare hos denne gjengen fra Fyllingsdalen i Bergen, men de har mer enn det å by på. Humoristisk sans deler de forøvrig med rocksirkuset Optima Rubra (som også nevnes i takkelisten på inneromslaget) fra nabotraktene i Loddefjord, men musikalsk sett er DSO litt mer avanserte. Det bør de også være når de trekker fram Frank Zappa som en viktig inspirasjonskilde, noe man også kan høre spor av i musikken, for eksempel hvordan de sjonglerer med ulike sjangre. Bare Egil Band nevner de også som referanse, men selv om de har en lett absurd humor til felles, er musikken til DSO såpass eklektisk at du neppe vil finne så mange andre band som låter akkurat som DSO. De norske progrockerne Procosmian Fannyfiddlers har riktignok en egen vridd og tidvis vulgær humor i sine engelske tekster, men musikalsk sett er de et rockeband mens DSO minner mer om et schizofrent revyorkester. Et gjennomgangstema i DSO sine tekster ser ut til å være en gryende konflikt i Bergen, mellom innbyggere som ønsker å kle seg i strategisk hullete klær og de som ikke liker dette. Det er problemer innad i Bergen by.

Musikalsk sett byr DSO på en sprudlende miks av storbandpop, progrock, jazz/frijazz med mere, alt utført med stor spilleglede. Med en del uventede vendinger i både melodi, rytme og arrangement kan det kanskje bli litt hektisk innimellom, men stemningen er høy og produksjonen spenstig og tiltalende. Instrumenter som Fender Rhodes og marimba tilfører både organisk energi og varme i lydbildet, og i tillegg er det en bred miks av bidragsytere her på blåseinstrumenter og annet som skaper god variasjon. Sannsynligvis er DSO et fyrverkeri på scenen, og dette har de klart å overføre til platerillene, og det smitter videre til lytteren. Et fargerikt og lekende album har det blitt, som man ikke nødvendigvis må skarre på r-en for å like.

Vinylutgaven av albumet er det også lagt omhu i, innercover med tekster og bilder, mye å kikke på mens man lytter på albumet. CD følger også med. En flat og fin vinylpressing er det også, så her blir det full score på den format-tekniske siden. Kan bestilles fra Big Dipper eller Platekompaniet.

Det Skandaløse Orkester: No har de laget skandale igjen!

Det Skandaløse Orkester: No har de laget skandale igjen!