Kategorier
Lesestoff

Relansering av Jazznytt

Jazznytt #232 Jazznytt nylanseres i disse dager, med konstituert redaktør Rob Young (The Wire) i spissen for en spennende samling av skribenter og bidragsytere. Resultatet er det i hvert fall lite å utsette på, denne første utgaven av «nye» Jazznytt bør kunne nå ut til mange nye lesere. Ikke minst fordi de starter med å presentere en guide til Norges 50 beste jazzutgivelser. 34 kjennere av norsk jazz, norske og utenlandske, har deltatt i utvelgelsen, og som Young skriver i innledningen så har det blitt «en miks av uungåelige klassikere, og noen rare [sjeldne?] og glemte juveler». Videre understreker han at «en liste som dette kan aldri tilfredsstille alle», noe Lars Mørch Finborud også bruker første avsnitt av sin omtale av Plastic Sun (Svein Finnerud Trio) til å understreke, med eksempler. (Finborud sin label Plastic Strip stod forøvrig bak den flotte 3xCD+DVD boksen Svein Finnerud Trio: The Complete Released Works 1968-1999, snapp opp den boksen før den forsvinner, de originale vinylutgivelsene må du ut med store summer for.)

For min egen del blir dette en oversikt jeg kommer til å ha stor nytte av og bruke en del tid på, en veileder til nye musikalske opplevelser og påminnelser om å gå tilbake til artister og utgivelser jeg kjenner fra før. Dette nummeret av Jazznytt anbefales derfor varmt, kanskje spesielt for musikkinteresserte som i likhet med meg i første omgang møter jazzen i forlengelse av andre sjangre. En tilsvarende kåring av utgivelser med norske og skandinaviske musikere spares til en senere anledning, så her blir det å følge med framover. Hvis jeg skal komme med et lite tips, må det være å ha et visst fokus på vinyl, enten i form av liten føljetong eller i det minste nevne vinylformatet i albumomtaler der det er aktuelt. Det slippes en del svært flotte nye norske jazzutgivelser på vinyl, og hvis det finnes et forum hvor dette bør få oppmerksomhet, så er det vel i Jazznytt.

Til slutt bør det også nevnes at av utgivelsene fra ca. 1992/93, da vinylmarkedet mer eller mindre gikk i dvale, og fram til ca. 2010, er det ikke mange som er tilgjengelig på vinylformatet. I dag burde markedet være stort nok til at flere av disse albumene kunne bli nyutgitt på vinyl. Og tenk så staselig den nevnte utgivelsen med Svein Finnerud Trio fra Plastic Strip kunne blitt i form av en vinylboks!

Jazznytt #232