Kategorier
Norske utgivelser

Optima Rubra: Kartonger LP ltd 200

Optima Rubra: Kartonger

Optima Rubra kommer fra Loddefjord i Bergen, og har holdt det gående siden 1996, selv om debutalbumet Badetid I Fengselet ikke kom før i 2011. Nå er oppfølgeren Kartonger her, og i likhet med debutalbumet kommer også denne på vinylformatet i et nummerert opplag på 200 eksemplarer. Jeg har ikke hørt debuten, så dette ble et nytt bekjentskap for min del. La meg først si at jeg har litt problemer med å oppfatte tekstene, de følger ikke med i trykt form, og den Loddefjordske dialekten er ikke så enkel å få med seg når den skråles fram på tidvis utydelig vis som her. Men såpass får jeg med meg at jeg tør si at de tekstmessig beveger seg i samme landskap som Garnerlosjen, og låttitlene viser også at de har en lignende sans for ironi og eksentrisk lek med ord: «Omstendighetene Omkring Vår Tilblivelse», «Ode Til En Maur», «Elefanten Og Den Rampete Malingklatten», «Det Er Veldig Gøy Å Være Fisk». Musikalsk er dette en rølpete miks av punk og metal, med en lydestetikk som minner om 90-tallet, med hissig diskant på gitarene, og tilsvarende lite fokus på mellomtone (som generelt sett forsvant mer og mer etter hvert som loudnesskrigen tiltok). Men som en del av det smårufsete uttrykket Optima Rubra presenterer her, fungerer dette for så vidt greit. Man kanskje si at Optima Rubra framstår som Black Debbaths noe degenererte tremenninger fra andre siden av fjellet.

Humoristisk rock av denne typen fungerer kanskje best live, og jeg er rimelig sikker på at Optima Rubra er et fyrverkeri og en fest på scenen. Men jeg kan trekke fram låter som «Kartonger», «Sukkeravgift Blues» og «Det Er Veldig Gøy Å Være Fisk», som eksempler på at enkelte av låtene også fungerer bra foran stereoanlegget, spesielt sistnevnte, som avslutter albumet med en mørk og dyster fisktopi. Vinylutgaven er strøken, pen pressing, enkelt men stilrent omslag, og stort pluss til Pistache Records for at LPen leveres i et svart foret innercover. Kan bestilles fra Optima Rubra eller The Garden. Ser ut som om også debutalbumet fremdeles er tilgjengelig på vinyl fra bandet selv.

Optima Rubra: Kartonger