Kategorier
Utenlandske nyutgivelser

Jethro Tull: Thick As A Brick 1 & 2 2xLP boks+bok

Jethro Tull: Thick As A Brick 1 & 2

Jeg har tidligere omtalt CD+DVD utgivelsen av Thick As A Brick 2 her på bloggen, og noe overraskende ble dette en ganske god oppfølger, tatt i betraktning av at 40 år har gått siden TAAB1 ble gitt ut. Jeg antydet da at det kunne komme en vinylutgave også av TAAB2, og nå er den her, i deluxe boksutgave med 80-siders bok i LP-størrelse. Den kommer da sammen med den originale TAAB fra 1972, her nyutgitt på vinyl i Steven Wilson sin nye remiks. Jeg har sammenlignet denne med min George Peckham mastrede original, og etter en  runde kan jeg ikke finne at Wilson har gjort de store endringene, men lyden på nyutgivelsen har en litt mer silkeaktig klang i diskanten, muligens litt mindre dynamikk i basstromma, og er generelt sett en tanke mer «kontrollert», der originalen blir litt rufsete i kantene. Siden min «Pecko» original er i ganske bra stand, setter jeg nok på den neste gang jeg skal høre LPen, men jeg ville vært godt fornøyd med denne nyutgivelsen.

Pressingen på begge LPene er strøkne, og TAAB2 vinylen låter helt klart bedre enn CD-utgaven, med lydkvalitet på høyde med 24-bits stereo filene som finnes på CD+DVD utgaven jeg omtalte tidligere. Noe av det første man legger merke til med lyden når man går fra TAAB1 til TAAB2 er basstromma, og dette er noe som gjelder mange innspillinger som gjøres i dag, sammenlignet med den typiske 70-talls lyden: Basstromma i en rock-produksjon av i dag har typisk en «fetere» lyd, men høres ikke ut som et akustisk instrument lenger. Selv om dette umiddelbart kan høres svært dynamisk ut, høres alle basstrommeslag også klin like ut, og i lengden blir det faktisk mindre spennende å lytte til hva som foregår der nede. Men øret omstiller seg raskt til dagens lydfilosofi, og musikalsk sett er det artig å lytte på disse albumene i rekkefølge, og blant annet legge merke til små elementer som videreføres i oppfølgeren. Sånn sett er dette en fin pakke, som jeg gjerne kjører flere runder på spilleren, noe som også kreves hvis man vil lytte til musikken mens man jobber seg gjennom alt innholdet i den omfattende boka.

Prisen på denne vinylboksen er litt stiv, men det er en solid sak, boka er innbundet og inneholder både gamle og nye St. Cleve Chronicle, mange bilder, intervjuer, historiske artikler, det meste i farger. Kan kjøpes fra Big Dipper, The Garden eller Platekompaniet. Det kan se ut som om 2xLPen også blir å få kjøpt i regulær utgave etter hvert.

Jethro Tull: Thick As A Brick 1 & 2 2xLP boks

Jethro Tull: Thick As A Brick 1 & 2 2xLP boks