Kategorier
Litt av hvert

Rassisme sesong 1

Rassisme

NRK har mer eller mindre sviktet sitt oppdrag hvis vi ser på hvor mye, eller rettere sagt hvor lite av vår rock-kultur de har maktet å dokumentere. Det er et sørgelig faktum at de to siste tiårene ikke er spesielt mye bedre dokumentert enn de to foregående. Hvor mange timer med konsertopptak har de sendt de siste 20 årene? Ikke en gang storheter som DumDum Boys, Raga Rockers, Jokke, Backstreet Girls, Madrugada, Turboneger og Kaizers finnes det mange timene med. Mens BBC sender dagevis med direkteopptak fra festivaler som Glastonbury, og har kvalitetsprogrammer som Later… with Jools Holland, må vi ta til takke med fire minutter spilling framfor et pussig publikum i Lydverket eller lignende oppstyltede markedsførings-sammenhenger. Er vi heldige sendes en eller annen avskjedskonsert. Jeg overdriver nå, men fokuset burde flyttes fra promotering her og nå, til å se verdien av å dokumentere i et historisk lys.

På 90-tallet var noen av oss så heldige at vi fikk inn Bootleg sine TV-programmer som ble sendt utover TVNorge sitt nett da de hadde tatt kveld. Her fikk vi servert konsertopptak med band fra mange sjangre, og selv om dette var enkle produksjoner, klarte de å dokumentere titalls ganger mer av det som rørte seg i norsk rock enn det NRK kan vise til i samme periode. Arkivet til Bootleg eksisterer ennå, la oss håpe at det blir tatt vare på, og tilgjengeliggjort, for der finnes det mye unikt materiale, blant annet tidlige opptak av norske black metal band.

Vel, jeg sporer av … vi skriver våren 2012 og Kristopher Schau tar saken i egne hender. Sammen med Kris, Kris, Kris og Chris, hvorav en Kris er sidekick Kristoffer Dor Sørensen, bedre kjent som Dor Amazon, gitarist i Blood Tsunami, kjører de i gang rock-TV serien Rassisme, som publiseres via YouTube. Konseptet er enkelt og greit, inviter et band i studio, snakk litt med dem og la dem spille en låt. Teknisk sett en enkel produksjon, men kvaliteten på konsertopptakene er stort sett OK. Schau som programleder og intervjuer fungerer bra, han formidler en genuin interesse for musikerne og musikken. Det er derfor kanskje litt dumt at han ser seg nødt til å kjøre på med Jackass humor i tillegg, det hadde ikke vært nødvendig for å fange min interesse. For la det være sagt, her er det en del kroppsvæsker i fri flyt.

Musikken som presenteres over de 16 episodene i sesong 1 er for en stor del hardtslående punk/hardcore/metal, men vi har også akustiske innslag, som for eksempel en fantastisk låt og framføring fra Torgeir Waldemar, et av de absolutte høydepunktene så langt. Jeg må også trekke fram Blood Tsunami som framstår som et suverent band, og her har de hatt full klaff med lyden også. Jeg oppdaget serien ganske nylig, og fikk dermed noen fine kvelder på rad med knall underholdning. La oss håpe at neste sesong kommer i gang snart. Medvirkende i sesong 1 er: Kalashnikov, Kosmik Boogie Tribe, Sweden, Blood Tsunami, André Holstad, Torgeir Waldemar, Göttemia, Orango, Cables, Einar Stenseng, The Good, The Bad and The Zugly, Nekromantheon, Haraball, Anton Ruud i Terapi, Vaya Con Satan og The Evil Eye. God fornøyelse!

Ytterpunkter i kvalitetsfjernsyn

Her bli' de liv, RAI RAI!

Konsertbilder fra de 16 første episodene