Kategorier
Utenlandske nyutgivelser

Van der Graaf Generator 2xLPer

Van der Graaf Generator: The Least We Can Do Is Wave To Each Other

Van der Graaf Generator: H To He Who Am The Only One

Van der Graaf Generator: Pawn Hearts

Van der Graaf Generator: Godbluff

Den engelske Black on Black labelen har etter hvert etablert seg som en av de største innen nyutgivelser av metal på vinyl, og nå har de rette blikket mot progrock med deres nye serie eller underlabel Prog Classics. Nylig slapp de den doble live-LPen Nothing Is Easy med Jethro Tull, og nå er de klare med fire av de beste albumene til Van der Graaf Generator: The Least We Can Do Is Wave to Each Other (1970), H to He Who Am the Only One (1970), Pawn Hearts (1971) og Godbluff (1975). Alle albumene kommer i utvidede utgaver som doble LPer med ekstra materiale. Dette ser ut vil å være identisk med det som var bonus på de remastrede CD-utgivelsene fra 2005. Vi kan kanskje gå ut fra at disse remastringene av albumene fra 2005 også er benyttet som lydkilde her, selv om det ikke nevnes. Jeg har sammenlignet lydkvaliteten på The Least … med en UK Charisma 70-talls repress («Mad Hatter» label), og Pawn Hearts med en tysk 70-talls pressing på Philips. Begge disse nye på Back on Black Prog Classics kommer godt ut av den sammenligningen. Lyden høres kanskje ørlite mindre organisk ut, men til gjengjeld er pressingene så gode at også de lave partiene gjengis utmerket. Strøkne originale førsteutgaver låter sannsynligvis bedre (det gjør de nesten alltid), men ellers er nok dette gode alternativer til senere represser. Alle kommer i utbrettsomslag som har OK grafisk kvalitet, men er nok litt mer kornete enn originalomslagene. Vær obs på at også amerikanske 4 Men With Beards gir ut de tre første albumene parallellt, men som enkle LPer uten bonusmateriale, og disse er nok generelt noe mindre forseggjorte (svart/hvite labler meldes det om – BoB utgivelsene har flotte labler) i forhold til utgavene på Back on Black Prog Classics. Pressingene var i hvert fall teknisk sett strøkne på mine eksemplarer. Kan bestilles fra RockStop eller Platekompaniet.

Van der Graaf Generator: The Least We Can Do Is Wave To Each Other

Van der Graaf Generator: Pawn Hearts