Velkommen!

I tillegg til bloggen kan jeg by på NorSike.com (Norsk LP-diskografi og prisguide) og Norsk MusikkavisIndeks (en artikkelindeks til musikkavisene Nye Takter, Puls, Beat og Rock Furore, nå også med lenker direkte til innhold fra Nasjonalbiblioteket). Tidligere syslet jeg med Luna Kafé, en av Norges første og lengstlevende musikk-nettziner, og jeg har også produsert artikkelindekser til en del utenlandske 80/90-talls fanziner. Jeg har lenge vært en aktiv vinyl- og CD-samler, og samlingen vokser fremdeles, men jeg har også mye til salgs (også noen ziner/bøker/etc.). Ellers kan du finne en oversikt over norske vinylbutikker/forhandlere, en samling av nyttige lenker, og en automatisk oppdatert vinylfeed (med nytt fra diverse blogger). Sist, men ikke minst, så har jeg samlet en del info, tips og synsing om vinyl.

Kategorier
Norske utgivelser

Herlofsen: II LP

Herlofsen: IIAnders L.S. Herlofsen sin solo-debut Supercharger (2016) var et solid og variert gitarrock-album hvor Herlofsen stod for det aller meste selv. Trommer fikk han litt hjelp til og det samme gjelder oppfølgeren II, hvor både Frank A. Tostrup, Kaare J. Holm og Stein Hast bidrar på det instrumentet. Resten tar Herlofsen seg av, og resultatet står ikke noe tilbake for debuten. Fans av streit rock’n’roll av den litt hardere typen med gitaren som midtpunkt vil finne mye å glede seg over her.

Herlofsen kan sine gitar-riff, og ca. halvparten av låtene her faller i kategorien bredbeint hardrock, uten at det melodiøse blir helt lagt bort. Flere av låtene her har slektskap til både Free sine power-akkorder og riff-rocken til AC/DC. Disse referansene dukker opp i skjønn forening i et av de mer fengende sporene her, Don’t Wanna Know. En låt som skiller seg litt ut fra denne mer bluesbaserte hardrocken er Rock Me. Med lett dissonante akkorder og en noe mørkere stemning blir det et av de andre høydepunktene på albumet.

Som på debuten har det også blitt plass til et par akustiske innslag. Coming Around og Mimmi’s Song synes å være to ganske personlige låter, hvor tekstene naturlig kommer mer i fokus. Også i den roligere enden av skalaen finner vi Going Nowhere, en ballade der clean tremolo-gitar  skaper fin balanse før Herlofsen til slutt plugger inn fuzzpedalen og viser hvordan en gitarsolo skal gjøres. Heller ikke her er bluesen langt unna, og vi får også et lite glimt av en slide-solo, noe han gjerne kunne tatt mer i bruk. En stemningsfull låt som lett får tommelen opp. Godt blues-håndverk er også soloene i den andre elektriske balladen her, For Absent Friends.

II tilbyr en ny dose med variert «god basisrock», og likte du Supercharger bør du sjekke ut denne også. LP-en kan bestilles direkte fra Herlofsen via Discogs.

Herlofsen: II

Herlofsen: II

Kategorier
Ukategorisert

Norske albumklassikere på vinyl

I dag klokken 14.00 gikk startskuddet for Norske albumklassikere på vinyl, og en del titler gikk svært fort gjennom og er allerede fullfinansiert: Per Bergersen, Gartnerlosjen: Due, Euroboys: Soft Focus og Kjøtt: Op.. St. Thomas: Mysterious Walks er nesten der nå. De 150 første som bestiller en utgivlelse får et nummerert sertifikat pluss utgivelsen på farget vinyl. Alle som bestiller i løpet av de 24 første timene får også farget vinyl, så her kan det lønne seg å ikke vente for lenge. Utover det må man smøre seg med tålmodighet, for ventetiden fra et prosjekt går gjennom til utgivelsen er klar er selvfølgelig lenger for vinyl enn CD.  Foreløpig er det 20 titler å velge mellom, men flere er underveis. Dette blir spennende!

Kategorier
Ukategorisert

Shindig! #105

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • 2-siders artikkel om det britiske bandet July, som gav ut sin selv-titulerte psych-klassiker i 1968. Dette er svært vanskelig å oppdrive i noen av de tidlige pressingene, og da blir 6xCD boksen The Complete Recordings et godt alternativ til å skaffe seg albumet, samtidig som man får mye annet snadder med på kjøpet, pluss et 40-siders hefte.
 • Cherry Red er ute med ny 3xCD boks, Musik Music Musique har fått undertittelen 1980: The Dawn Of Synth Pop, og inkluderer låter fra artister som OMD, Fad Gadget, The Human League, Suicide, Ultravox, Spandau Ballet, The Residents, Yello og Buggles, pluss mange andre mindre kjente navn. Litt overraskende at vi finner Phil Lynott her! Får 4 stjerner her, og som alltid følger det et informativt hefte med.
 • 5 stjerner til en annen Cherry Red utgivelse, Shellshock Rock: Altenrative Blasts From Northern Ireland 1977-1984. Denne kommer i et litt større format, som en liten bok, 3xCD-er, men her følger det også en DVD med. Med 76-siders hefte blir det lett å anbefale denne, en fint overblikk og introduksjon til artister som du kanskje ikke har hørt før, i tillegg til de mer kjente The Undertones og Stiff Little Fingers.
Kategorier
Lest

Record Collector #506, June 2020

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Artikkel om Psychedelic Furs, intervju med vokalist Richard Butler i forbindelse med at de er ute med et nytt album. Det er nesten 30 år siden forrige album, så dette er godt nytt for de som liker bandet. Jeg har vært middels fan mer eller mindre siden starten, liker stemmen til Butler godt. Det nye albumet Made Of Rain skuffer ikke, vi må helt tilbake til glansperioden (1980-84) for å finne et vesentlig bedre Psychedelic Furs album.
 • 4 stjerner til et nytt tilskudd til Esoteric sin serie av Be Bop Deluxe deluxe-utgivelser, denne gangen har turen kommet til debuten Axe Victim fra 1974: «Though not as adventurous as later albums, Axe Victim is too strong and charming a record to be overlooked.»
 • 5 stjerner til bokutgivelsen Nick Cave: Stranger Than Kindness. Det finnes andre mer narrative Cave-biografier som denne svært visuelle boka kan være et fint supplement til, med et vell av bilder fra Cave sitt personlige arkiv og samling av artefakter. Fans kjenner nok til en del av innholdet og motivene fra før, men neppe presentert så lekkert som dette: «Lovingly compiled with typically obsessive detail, Cave’s legions of fans will treasure this relentlessly beautiful, deeply fascinating artifact.»
Kategorier
Norske nyutgivelser

Norske albumklassikere

Norske AlbumklassikereNorske albumklassikere er Christer Falck sitt nyeste prosjekt. Denne gangen er det virkelig fart over sakene, og kort sagt så er ideen å gi ut norske album på CD, som ikke har vært tilgjengelig på det formatet tidligere. Prosjektsets Facebook-side har fått mer enn 11.000 medlemmer på rekordtid, og her foreslås og diskuteres kandidater til nyutgivelser. De som slipper gjennom nåløyet blir gjenstand for crowdfunding, og er det flere enn 150 som forhåndsbestiller, blir CD-en produsert. Volumet er imponerende, over 50 CD-utgivelser har det blitt så langt, i løpet av ikke mange ukene. Nå henger kanskje ikke begrepet «albumklassiker» spesielt høyt i denne sammenhengen, men sjangerspredningen er herlig og dørstokken lav.

Lydfiler leveres fra Nasjonalbiblioteket fra mastertaper der det er tilgjengelig, og når mastertaper ikke er å oppdrive, rippes lyden fra vinylutgivelser. Det siste kan selvfølgelig også gi et strålende resultat, og vinylripping gjøres etter sigende på beste måte, og på utstyr som selv få dedikerte vinylfans har råd til å ha hjemme. Spesielt interesserte (og det er vi jo) anbefales å lytte på podcasten til prosjektet, hvor Falck snakker med lydteknikere og andre som er involvert.

Saft: HornCD-ene utgis med layout tilhørende prosjektet, uten bonusmateriale, i digisleeve formatet, med nye liner notes skrevet av Arvid Skancke-Knutsen. Den formaterte layouten kan man like eller mislike, og enkelte ville nok kanskje ønsket seg bonusmateriale og for eksempel hefter med mer omfattende liner notes og bilder, men markedet her hjemme er nok ikke stort nok til at så mange album kan få den behandlingen for eksempel Esoteric Recordings/Cherry Red gir sine flotte nyutgivelser på CD. Denne stramme regien må nok til for at den ambisiøse utgivelsesfrekvensen skal kunne gjennomføres, selv om det fører til at enkelte utgivelser blir litt forenklede i forhold til de originale vinylutgivelsene, for eksempel ved at tekst/bilder på inneromslag utelates.

Innsigelser til tross, en del av disse CD-utgivelsene frister nok også til innkjøp for mange vinylsamlere, da enkelte av albumene er ganske kostbare å skaffe seg i originale vinylutgaver, og kanskje nesten umulig å oppdrive i noenlunde strøken tilstand. Ellers så er det bare å vente i spenning på del 2 av dette prosjektet, som er Norske Albumklassikere på LP! Da er det album som ikke tidligere har vært utgitt på vinyl, som skal ut på det formatet. Alt skulle ligge til rette for at det denne gangen går langt bedre enn det lignende forsøket 10 år tilbake, med Morgenbladet Topp 100 som utgangspunkt. Utfordringene er nok litt større i forhold til vinylutgivelser, både i forhold til finansiering og selve de tekniske problemstillingene, for eksempel relatert til lydkilder og remastring spesielt for vinylformatet, og ikke minst kutting og pressing av vinyl, som også er kritiske punkt for kvaliteten på sluttresultatet. Men la oss håpe at interessen også her blir tilstrekkelig, for dette ser spennende ut.

Kategorier
Litt av hvert

Samler og vinylnerd

Det er alltid artig å lese om andre vinylsamlere, men denne fra MidtiNorge er en av de bedre artiklene jeg har sett. Journalisten går grundig til verks når Stein Brekk fra Brønnøysund inviterer oss hjem til en svært interessant presentasjon. De tar seg tid til å snakke om matrisenummer, førstepressinger, diskografiske detaljer og plateproduksjon, i tillegg til det vanlige som samlefokus, musikalske preferanser og den uungåelige sammenligningen med CD-formatet og strømming. I tillegg til at Brekk vedlikeholder en stor og godt organisert platesamling på et høyt (nerde)nivå, gav han også nylig ut den 450-sider tykke boka Rock & pophistorier fra Sør-Helgeland. Alt dette kan egentlig bare oppsummeres i ett ord: Imponerende!

Kategorier
Lest

Shindig! #104

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Doncaster-bandet Children Of The State nevnes kort i forbindelse med deres debutsingle, som er produsert av Ian Skelly. Det minte meg på at jeg ennå ikke hadde skaffet meg Skelly sitt album fra i fjor, Drifter’s Skyline . Dette er fremdeles tilgjengelig fra The Coral sin offisielle nettbutikk. Her kan du samtidig forhåndsbestille deres kommende 2xLP, Coral Island , og få med et signert trykk.
 • Liten notis om Keith Relf (Yardbirds): All The Falling Angels: Solo Recordings & Collaborations 1965-1976. En fin samler som blant annet inneholder 11 tidligere uutgitte kutt og kommer med et 32-siders hefte med liner notes av blant andre Mike Stax (Ugly Things). [Utgivelsen får 5 stjerner i Shindig! #105.]
 • David Axelrod sitt album Seriously Deep fra 1975 med slepen, glatt, orkestral studio-jazzfunkrock har lenge vært vanskelig tilgjengelig på vinyl. Nå har Get It Down tatt ansvar og gitt den ut på nytt, men jeg er litt usikker på kvaliteten. Lite å finne på Hoffman om denne, og tilbakemeldinger på Discogs varierer.
 • Full pott for Pacific Range sitt album nummer to, High Upon The Mountain: «This is a band that embodies Souther California … All of the touchstones are there, the Laurel Canyon beauty of Neil Young and Jackson Browse, and the fluidity of Wake In The Flood-era Dead.» Ja, det er musikk med godstemning dette, men låtene sitter igjen som mer anonyme enn det referansene her produserte på sitt beste. Vinylutgavene ser ut til å gå fort unna, så ikke vent for lenge om du vil ha denne i hylla.
 • Sonicbond sin On Track bokserie er oppe i et 20-talls titler allerede. Dette er bøker som tar for seg hele diskografiene til artister, med litt varierende resultat. Noen forfattere er ganske objektive og mer eller mindre beskriver låtene litt klinisk, mens andre er veldig subjektive og formidler sine inntrykk av låtene, men i utgangspunktet er dette stort sett fine ledsagere til lytting. Boka om Fairport Convention får 3 stjerner mens den om Hawkwind får 4.

 

Kategorier
Lest

Shindig! #103

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Bob Stanley & Pete Wiggs (begge kjent fra det britiske indiebandet Saint Etienne) har de siste årene vært kuratorer for en serie av samleutgivelser på Ace Records. English Weather tok for seg prog/psych++ med mere rundt 1970, og fikk mange positive tilbakemeldinger. Her introduseres Occasional Rain over et 2-siders intervju, en slags oppfølger til English Weather ser det ut til (mens The Tears of Technology går videre og tar for seg new wave og synthpop). Selv om disse samleutgivelsene får mye skryt, så sitter jeg med en følelse av at lignende utgivelser fra f.eks. Cherry Red både er hakket bedre fokusert og som regel mer omfattende. Men medfølgende hefter med introduksjon til låtene og artistene er nok likevel et godt argument for å sjekke ut denne samleserien. Occasional Rain får 5 stjerner lenger bak i bladet.
 • 5 stjerner også til Gothenburg 1969, en CD, ev. 2xLP utgivelse med Fleetwood Mac. Et konsertopptak tatt opp like etter at Then Play On ble gitt ut. Energisk bluesrock med gitaristene Peter Green og Danny Kirwan i spissen: «This release finds them in fine form at Gothenburg’s Cue Clut that November … makes you wish you’d been there.» Gitt ut på kypriotiske London Calling, en av Obiterdictum Media Ltd. sine mange underlabler, som ser ut til å ha spesialisert seg på å gi ut eldre radiosendinger, opptak som i mange tilfeller juridisk sett er fritt vilt her i Europa. «Home to the largest catalogue of radio broadcasts on CD and LP» skryter de av selv. En del er gull, noe er gråstein, men selv det som faller i den første kategorien (som denne med Fleetwood Mac) har nok en lydkvalitet som tilsier at det holder lenge å ha dette på CD.
 • Og som et eksempel på gråstein fra London Calling labelen så finner vi Live In San Fancisco 1969 med The Kinks. 3 stjerner her: «Great music, but lousy quality and iffy presentation.»
 • Kanadiske Daniel Romano (og hans Outfit) geniforklares nærmest av kritikere både ute og her hjemme. At livealbumet Okay Wow får full pott her er derfor ikke veldig overraskende, men jeg biter dessverre ikke på, selv om dette er tatt opp i hjemlige trakter, eller i hvert fall i Skandinavia. Solid country/folk-rock/pop og solid låtskriving står utvilsomt Romano for, men som helhet mangler den Z-faktoren som drar dette helt opp i eliteserien. Musikk må ikke befinne seg der for at den skal være interessant, men når lista legges såpass høyt (av anmeldere), blir det nok riv.
 • 4 stjerner til Snowgoose sitt nye album The Making Of You. Dette er det andre albumet fra denne folkrock-duoen fra Glasgow, og de har tatt seg god tid til å følge opp debuten Harmony Springs fra 2012. «A confident, stately affair, a mix of British folk-rock and Laurel Canyon jazz-infused folk.» Referanser som Fairport Convention og Crosby, Stills, Nash & Young trekkes fram her og andre steder, og for en gangs skyld innfrir forventningene som da settes. Dette er en eminent samling av gode låter, rolige stemninger med varme flerstemte harmonier. Med seg har Jim McCulloch (The Soup Dragons) og Anna Sheard musikere fra blant annet Teenage Fanclub og Belle & Sebastian. Debuten bør da også sjekkes ut, men den kan neppe toppe dette nye albumet, som nærmer seg 5 stjerner i min bok.
 • Andy Morten trekker fram albumet Second Opinion fra Marvin, Welch & Farrar, og omtaler albumet over en side i retrospalten «VinylArt». Omslaget på dette albumet fra 1971 er designet av Hipgnosis, og er verdt litt fokus alene, men musikken er også bra, god melodiøs soft-pop/rock fra denne britisk-australske ex-Shadows gruppa: «… should be cherished by pop connoisseurs everywhere.» Er litt CSNY-akitg dette også.
Kategorier
Lest

Record Collector #505, May 2020

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Intervju med Sylvain Sylvain hvor han mest snakker om New York Dolls, men også kommer inn på hans egen helse. Han sliter med alvorlig kreftsykdom, og siden han bor i USA er det kanskje ikke så overraskende at han også sliter med å få dekket utgiftene til en kostbar behandling. I den forbindelse benytter han GoFundMe, hvor han heldigvis får stor støtte fra fans og andre.
 • New York bandet Sir Lord Baltimore sitt debutalbum Kingdom Come fra 1970 regnes for å være en proto-metal klassiker. Labelen Hear No Evil er ute med 3xCD-en The Complete Recordings 1970-2006, for de som ønsker å gå grundigere til verks. Men for mange vil det nok holde med debuten i platesamlinga. Den selvtitulerte oppfølgeren fra 1971 ble ikke like bra, og gjenforeningsalbumet fra 2006 (Sir Lord Baltimore III Raw) er langt fra essensielt.
 • 5 stjerner til Mark Lanegan sitt nye album Straight Songs Of Sorrow, et album med låter som fungerer som ledsager til hans nylig utgitte selvbiografi, Sing Backwards and Weep. Mørkt og personlig, vet ikke om så mye av Lanegan sin humor er å finne på albumet, men i forhold til boka sier han: «It also gave me the opportunity to talk a lot of shit about Liam Gallagher, so it was almost worth it for that reason alone.»
 • Jaga Jazzist sitt nye album Pyramid har fått lunkne omtaler flere steder, og er nok en liten skuffelse, men ikke for anmelderen her, som gir albumet 5 stjerner: «Norwegian sonic explorers aim for transcendence … resembling a meeting of Pink Floyd and Pharoah Sanders at a Trevor Horn recording session.» (Norske Jazznytt konkluderer i sin omtale med at bandet kanskje for første gang i historien «har grunn til å smile litt flatere enn de gjorde til forrige plate.»)
 • Full pott til Borderline/Vernon Joynson boka A Sharp Shock To The System, med den lange undertittelen A Comprehensive Guide To UK Punk, New Wave, Post-Punk, Mod Revival, Neo-Psychedelia, Goth-Rock & Electronic Music 1976-1986. I tillegg til diskografier og biografier er dette også en prisguide med verdiantydninger for utgivelsene. De fleste tilsvarende bøkene fra Bordeline har utviklet seg til å bli rene mursteiner i bokhylla, så også denne, med sine 1434 sider.