Kategorier
Sett

Hip-Hop Evolution (2016, dokumentarserie)

Så første sesong av dokumentarserien Hip-Hop Evolution på NetFlix. De fire episodene gir en grei innføring i den tidlige historien om rap/hip-hop, og vi følger utviklingen fra DJs i New York på 70-tallet til gangsta rap etablerer seg på vestkysten på andre halvdel av 80-tallet. Forhåpentligvis kommer det mer, siden historien stopper en gang mot slutten av 80-tallet. Nå lytter ikke jeg så mye på denne sjangeren, men det var interessant å få et overblikk over artister som Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash, Run-D.M.C. og Public Enemy. Beastie Boys og plateselskapet Def Jam og det viktige samarbeidet mellom Run-D.M.C. og Aerosmith er selvfølgelig også nevnt. «Walk This Way» ble nesten en landeplage i 1986, men viste både at hip-hop kunne nå høyt på listene og at sjangeren også kunne tilføre pop og rock noe nytt. I min platesamling er det ikke så mye hip-hop, men Beastie Boys og Public Enemy står i hyllene. Det gjør også et par plater med The Last Poets, som så vidt nevnes i serien som proto-rappere (deres utgivelser fra tidlig 70-tall kan anbefales). Om det kommer til så mye mer etter å ha sett denne serien er vel tvilsomt, men tommelen opp, selv om serien sikkert ikke går dypt nok for enkelte.

For vinylfans kan jeg også nevne at franske Universal står bak en ganske fersk serie med 3xLP utgivelser kalt Hip-Hop Basics, som vil være et godt supplement til denne serien, siden man her finner mange av de sentrale låtene som nevnes. 4 volum er ute så langt, 12 LP-er altså. Ser ut til at det er enklest å skaffe seg disse via franske Amazon.