Kategorier
Oppsummert

Hank Williams

Etterutdanning: Leste kapitlet om Hank Williams i 20-binds verket Historien om rock og hørte gjennom samlealbumet 40 Greatest Hits. Denne utgivelsen inneholder det man trenger for å få et godt overblikk over hans innspillinger, og det er også de originale versjonene, ikke kunstig stereo eller senere remikser. Hele hans produksjon ble spilt inn i årene 1947-1952. Et kort og hardt liv, han ble bare 29 år, men etterlot seg en musikalsk arv som satte dype spor i musikkhistorien. Supplerte med å lese artikkelen om Williams i Wikipedia.

40 Greatest Hits er selvfølgelig en sterk samling, med mange tidlige country/blues klassikere. Det kan likevel bli litt mye jodletendenser i flere av hans største hits, det gjelder f.eks. «Lovesick Blues», «Long Gone Lonesome Blues» og «Moanin’ the Blues». Av andre store hits kan nevnes «Cold Cold Heart», «Why Don’t You Love Me», «Jambalaya (On the Bayou)» og «I’ll Never Get Out of This World Alive». Skjebnen ville det slik at denne siste også ble den siste låten som ble sluppet mens han var i live. Pussig nok er det en av hans første innspillinger, og hans første store hit, «Move It On Over» fra 1947 som ligger nærmest den rock’n’roll musikken som først utkrystalliserte seg på 50-tallet. Den har store likheter med «Rock Around The Clock», og står som et av mange utviklingsledd mot det som skulle bli rock’n’roll. Jeg stiftet først bekjentskap med den gjennom George Thorogood sin spreke versjon, han døpte likegodt sitt andre album etter låten. Tekstlig sett er det også mye rock’n’roll over «Hey Good Lookin'». Ellers er det verdt å legge merke til Williams sin versjon av «My Bucket’s Got a Hole in It». Dette er Williams på sitt aller kuleste, og det er også her han spilte inn sin eneste gitarsolo. Og den stemningsfulle «Ramblin’ Man» (utgitt under psevdonymet «Luke the Drifter») som er en av Williams sine få mollstemte låter. I og med at Williams døde brått og uventet midt på høyde av sin popularitet, ble flere av hans kjente låter først gitt ut etter hans død.

Utvalgte låter: «Move It On Over» (1947), «Lovesick Blues» (1948), «Long Gone Lonesome Blues» (1949), «My Bucket’s Got a Hole in It» (1949), «Moanin’ the Blues» (1950) , «Hey Good Lookin'» (1951), «Cold Cold Heart» (1951), «Ramblin’ Man» (1951), «Why Don’t You Love Me» (1950), «Jambalaya (On the Bayou)» (1952).

Wikipedia: Hank Williams – «Move It On Over«