Kategorier
Oppsummert

Louis Jordan

Etterutdanning: Leste kapitlet om Louis Jordan i 20-binds verket Historien om rock, og lyttet gjennom en 20-låters Best-of samling. Han var en stor og innflytelsesfull artist før rock’n’roll ble født, som (stor)bandleder, vokalist, saksofonist med mere gjorde han en stor karriere innen swing og rhythm & blues etc. Med shuffle, boogie-woogie og «jump blues» forberedte han grunnen for rock’n’roll, og inspirerte artister som Little Richard, B.B. King, Muddy Waters, Bo Diddley og Chuck Berry. Låter som «Caldonia» (1945), «Ain’t That Just Like A Woman» (1945), «Choo Choo Ch’Boogie» (1946) og «Saturday Night Fish Fry» (1950) var praktisk talt rock’n’roll låter før sin tid. Sistnevnte har et refreng som ligner mye på den rock’n’roll stilen som Bill Haley etter hvert skulle utvikle seg mot. Jordan var ganske enkelt et svært viktig og sentralt ledd i pre-rockhistorien. Det skal godt gjøres at man ikke har hørt en eller flere av Jordan sine hits, for eksempel gjennom en gammel film. Det var en hyggelig lyttestund å høre gjennom Best-Of samlingen. Joe Jackson sitt Jumpin’ Jive album fra 1981 er for øvrig i stor grad en hyllest til Louis Jordan.

Utvalgte låter: «What’s the Use of Getting Sober (When You Gonna Get Drunk Again)» (1942), «Five Guys Named Moe» (1943), «G.I. Jive» (1944), «Is You Is Or Is You Ain’t My Baby?» (1944), «Let The Good Times Roll» (1946), «Caldonia» (1945), «Ain’t That Just Like A Woman» (1946), «Choo Choo Ch’Boogie» (1946), «Jack You’re Dead» (1947) og «Beans And Cornbread» (1949), «Saturday Night Fish Fry» (1950).

Wikipedia: Louis Jordan