Kategorier
Norske nyutgivelser

When: The Black Death LP

When: The Black Death

The Black Death fra 1992 var album nummer fire fra Lars Pedersen sitt When alter ego, og med svartedauden som tema ble ikke dette noe lystigere enn de foregående albumene. Som enkelte senere norske black metal artister ble også Pedersen inspirert av Theodor Kittelsen sine mørke tegninger med utgangspunkt i samme tema. Og musikken tegner de samme stemningene: demonisk, spøkelsesaktig, vemod, skrekk og sorg. Vi hører besatte stemmer, messende munker, skrik og stønn, ser for oss knirkende vrakgods i beksvart hav og svarte ravner sirklende under mørke skyer. Måten lydkulissene og samplede snutter er sydd sammen på er i form av et typisk industrielt lappeteppe, med elementer som skeive trekkspell, rustne munnharper, gnagende feler, synkende orkestre, brustne stev, sørgmodige kirkeorgler og klokker som ringer inn til siste reis. Pedersen plukker det som trengs fra ulike tidsepoker for å male stemningene effektivt, og det er nesten så det nærmer seg Swans på sitt mest monumentale når monotone harde paukeslag bankes inn mot slutten. En mektig opplevelse fra start til slutt.

Editions Mego i Østerrike har tatt på seg oppgaven med å gi ut albumet på vinyl. Ingen vet hvor mastertapene befinner seg, så lydkilden er den originale CD-utgaven. Dette til tross så er innpakkingen og presentasjonen her så flott at man gjerne kan skaffe seg vinylutgaven av den grunn. Bjarne Riiser Gundersen forteller historien rundt albumet inne i utbrettsomslaget, og flere av Kittelsen sine tegninger er gjengitt i stort format i det medfølgende heftet. God pressing, LP-en kommer i et foret innercover, og når prisen her hjemme lander på under 200 kroner blir dette en uforbeholden anbefaling. Kan bestilles fra Tiger, Big Dipper eller The Garden.

When: The Black Death

When: The Black Death